Geen categorie

Lichtwezens in Maastricht

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

De Duitse kunstenaar Jürgen Reichert laat komende zaterdag zijn lichtwezens los in Artichoque Art Gallery in Maastricht. Daar opent dan de najaarsexpositie Lichtwesen, die bestaat uit lichtgevende fantasiewezens.

Kunstenaar Jürgen Reichert (1969) is gespecialiseerd in het maken van wezens van licht, ofwel Lichtwesen. “De sculpturen hebben enerzijds te maken met de essentie van de dingen om ons heen en anderzijds met de essentie van licht”, zegt hij er zelf over. “Veel van de sculpturen lijken op organische fantasiefiguren die tot leven komen door het geïntegreerde licht.”

Jürgen Reichert, Phyllidia Varius.

Zijn Lichtwesen zijn gemaakt van siliconen, textiel en pigment. Ieder wezen is uniek omdat hij geen mallen gebruikt. De structuren zijn afgekeken van de natuur. De ontwerpen berusten echter geheel op zijn eigen fantasie. De objecten zijn laagje voor laagje, bolletje voor bolletje opgebouwd, in een door de kunstenaar zelf ontwikkelde techniek.

Reichert wil met zijn Lichtwesen laten zien dat ook licht een materiaal is. “Een materiaal zonder stoffelijke eigenschappen dat door mijn bewerking tastbaar gemaakt wordt.”

Jürgen Reichert, Chrysea.

De objecten lijken net levende organismen die ieder moment in beweging kunnen komen zoals bloemen die wuiven in de wind of anemonen die bewegen in de zeestroming. Als een soort wetenschapper geeft Reichert elke lichtwezen daarom een Latijnse naam, zoals Carmitea Ascendens, Phyllidia Varius en Chrysea.

“Met zo’n lichtwezen in huis heb je er een huisgenoot bij”, aldus de kunstenaar. “Pas als je ze een schemerig plekje geeft, zullen ze hun volle schoonheid prijsgeven.”

Lichtwesen, vanaf 27 november in Artichoque Art Gallery, Brusselsestraat 51, Maastricht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share