Geen categorie

De schilder van het Friese landschap

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Museum Drachten neemt de bezoeker vanaf 8 juli mee door het Friese landschap en door de tijd. In de tentoonstelling De schilder en zijn landschap verweeft het museum drie tijdlijnen waarmee het (de kijk op) het Friese landschap laat zien: die van toen, nu en straks. Welke plekken van Friesland wilden kunstenaars koste wat kost vastleggen, welke invulling geven hedendaagse kunstenaars aan het landschap en wat is de visie op de toekomst?

Sierd Geertsma, Heide bij schemer, privécollectie.

Het museum toont onder meer werken van grote Friese kunstenaars uit de eigen collectie, zoals Ids Wiersma, Gerrit Benner en de kunstenaars van Yn ‘e Line. Ze geven een inkijk in het ongerepte landschap en de grotendeels agrarische samenleving vanaf de jaren 20 tot aan de jaren 60 van de vorige eeuw. Hedendaagse kunstenaars Johan van Aken, Sita Geerling en Jan Snijder geven met hun werk hun visie op het landschap van nu. Tevens werpt het museum een blik in de toekomst, met werk van de jonge kunstenaar Emil Borchert. Zijn installatie KORAL gaat over de kwetsbaarheid van de natuur.

In de tentoonstelling is ook een belangrijke rol weggelegd voor de werken van Sierd Geertsma (1896-1985). Het is dit jaar namelijk de 125ste geboortedag van deze Friese kunstenaar. Volgens het museum wist Geertsma als geen ander de schoonheid van het landschap in de Zuidoosthoek van Friesland vast te leggen.

In het kader van het jubileumjaar worden het hele jaar door diverse activiteiten georganiseerd.

De schilder en zijn landschap, 8 juli t/m 3 oktober in Museum Drachten

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share