Geen categorie

Magali Reus wint Prix de Rome 2015

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Nieuws

Magali Reus heeft dit jaar de Prix de Rome Beeldende Kunst gekregen. Reus won de onderscheiding met haar nieuwe werk Leaves. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

 

Koningin Maxima (links) met Magali Reus. Foto: Shinji Otani.
Koningin Maxima (links) met Magali Reus. Foto: Shinji Otani.

 

“Haar presentatie getuigt van een hoge kwaliteit en een ontwikkeling die nieuwsgierig maakt naar een volgende stap”, aldus de internationale jury over Magali Reus (1981). “Deze kunstenaar werkt doelgericht en beheerst aan een nieuwe koers, maakt daarbij heldere keuzes en vertaalt dit in een prikkelende presentatie die tegelijk formeel en persoonlijk is en zich geleidelijk voor de bezoeker opent.”

De jury is geïntrigeerd door de “onverklaarbare maar mooie eigenaardigheid” van de getoonde objecten. “De verwijzingen naar de digitale werkelijkheid blijven gefragmenteerd en de mysterieuze materialiteit van de objecten roept meer vragen op dan beantwoord kunnen worden.”

Reus’ oeuvre bestaat uit sculpturen waarin zij een relatie legt tussen 21ste-eeuwse consumptieproducten en het menselijk lichaam, tussen het esthetische en het onvolmaakte. Voor de Prix de Rome 2015 presenteerde ze binnen de serie Leaves vijf nieuwe werken, die doen denken aan hangsloten. De groot opgeblazen objecten zijn vervreemdend, verleidelijk en afstandelijk tegelijk.

Magali Reus, Leaves, 2015. Foto: Daniel Nicolas.
Magali Reus, Leaves, 2015. Foto: Daniel Nicolas.

Behalve Reus, die woont en werkt in Londen, waren ook kunstenaarscollectief Foundland, Hedwig Houben en Christian Nyampeta genomineerd voor de Prix de Rome. De Appel arts centre toont het werk van de winnaar en de genomineerden tot en met 17 januari 2016.

De Prix de Rome  is de oudste nationale prijs voor beeldend kunstenaars onder de veertig jaar. Kanshebbers zijn Nederlands of woonachtig in Nederland. Het Mondriaan Fonds financiert de prijs.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share