Nieuws

Ridders en jonkvrouwen in Hermitage Amsterdam

0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

Hermitage Amsterdam heropent morgen met de gloednieuwe tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders. Ruim 250 objecten brengen de middeleeuwen tot leven, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien.

Zaalfoto. Foto: Evert Elzinga.

In de tentoonstelling zijn onder meer achttien complete harnassen uit de collectie van tsaar Nicolaas I te zien. Enkele van deze harnassen waren ooit in het bezit van legendarische heersers. Zoals een harnas van keizer Karel V en een uniek zestiende-eeuws exemplaar dat speciaal voor Nicolaas I werd vermaakt. Een andere blikvanger is een ongeveer vijftig kilo wegend Duits toernooiharnas uit omstreeks 1500, een cadeau voor Nicolaas I van zijn vrouw tsarina Alexandra Fjodorovna.

Het museum schetst in een van de zalen een beeld van een riddertoernooi, zoals we die alleen kennen uit avonturenfilms. In de ridderzaal zijn ridders te paard verwikkeld in een steekspel.

Detail van een harnas. © State Hermitage Museum.

Behalve historische harnassen toont Hermitage Amsterdam ook een selectie uit de collectie Europese middeleeuwse kunst van het moedermuseum in Sint-Petersburg. Met werk van bekende meesters, zoals het vijftiende-eeuwse drieluik De Aanbidding der Wijzen van Hugo van der Goes, schilderijen van onder anderen Cranach en de kring rond Agnolo Bronzino en een Tuin der Lusten van een navolger van Hiëronymus Bosch.

Horace Vernet (1789–1863), De carrousel van Tsarskoje Selo, 1843. © State Hermitage Museum.

De hoofdrol is weggelegd voor de verzameling middeleeuwse kunst van de Parijse verzamelaar Aleksandr Bazilevski. Hij besloot in 1884 zijn collectie te veilen, maar vlak voor de veiling kocht tsaar Alexander IIIdie in haar geheel, wat grote opschudding veroorzaakte in Frankrijk. Uit deze verzameling zijn meerdere topstukken te zien, zoals een vergulde reliekenkist uit Limoges uit circa 1200 met scènes uit het Nieuwe Testament. En de vijf ivoren plaquettes met scènes uit het verhaal van Tristan en Isolde.

Een van de thema’s in de tentoonstelling is de hoofse liefde, de kuise hartstocht tussen man en vrouw. Een hoogtepunt is een manuscript van de Roman de la Rose. Het erotisch geladen liefdesverhaal uit de dertiende eeuw is een van de spraakmakendste en populairste middeleeuwse literaire werken.

De tentoonstelling is speciaal ontworpen voor het hele gezin. Voor kinderen vanaf 6 jaar is er bijvoorbeeld een drakenspeurtocht met hoorspel. En speciaal voor de allerkleinsten zijn er talloze wist-je-datjes opgenomen.

Romanovs in de ban van de ridders, 19 november 2020 t/m 31 juli 2021 in Hermitage Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share