Geen categorie

Museum MORE krijgt onbekend werk Wim Schuhmacher

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Museum MORE kreeg onlangs een schilderij, waarvan niemand wist dat het bestond. Het gaat om een werk van Wim Schuhmacher, dat in geen enkel boek beschreven stond. Toch is het volgens het museum zonder twijfel een creatie van de Nederlandse kunstenaar.

Het schilderij was negentig jaar lang in het bezit van de familie van Marcel Klep, die het schonk aan het museum. Kleps grootmoeder kocht het vlak nadat de kunstenaar het gemaakt had in 1928. Hierdoor bleef het schilderij decennialang onder de radar.

”We zijn heel blij met deze royale schenking die perfect past bij onze collectie”, vertelt artistiek directeur Ype Koopmans. “Bovendien hebben we hiermee een nieuw, onbekend werk gevonden. Het staat nergens beschreven in de standaardboeken maar is zonder twijfel een échte Schuhmacher.”

Wim Schuhmacher, Gezicht op Corte, 1928, Museum MORE.

Omdat de titel onbekend was, bedacht het museum zelf een naam: Gezicht op Corte. De kunstenaar beeldde op het stuk namelijk het Corsicaanse bergstadje Corte af. “Hij reisde regelmatig naar Zuid-Europa om er te werken en bezocht meermaals Corsica. Mooi is dat Schuhmacher zich in de jaren 20 juist op dit ruige eiland ontpopt tot realistisch schilder, bij wie je nog sporen van kubisme kunt ontwaren.”

“Toevallig heeft ook M.C. Escher in 1928 een voorstelling van Corte gemaakt, een beetje gemoedelijk, dromerig, met wandelende mensen. Maar het Corte van Schuhmacher is onaards, met schijnbaar verlaten huizen, haast een onherbergzame planeet. Met deze schenking versterken we op een prachtige manier onze kerncollectie van de ‘Grote Vijf’ van het 20ste-eeuwse Nederlandse realisme: Carel Willink, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Dick Ket en Wim Schuhmacher dus.”

De bijnaam van Wim Schuhmacher (1894-1986) luidt de meester van het grijs, omdat er over veel schilderijen een grijze waas lijkt te hangen. Met okers verlevendigde hij grijstonen waarmee hij, aldus Museum MORE “een uiterst subtiel en breekbaar gevoel van leven oproept”. De toepassing van deze unieke zilvergrijze sluier, voelde als een ontdekking en overwinning, verklaarde hij later.

De nieuwe aanwinst is vanaf 7 december te zien in een nieuwe collectieopstelling. In deze tentoonstelling zijn 25 werken opgenomen die Museum MORE nooit eerder toonde.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share