Geen categorie

Rijksmuseum koopt zeldzame gravure

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Nieuws

Het Rijksmuseum heeft een gravure gekocht met de oudste afbeelding van een haringschuit, ook wel haringbuis genoemd. De prent is gemaakt rond 1480 en behoort hiermee tot de vroegste gravures uit de Nederlanden. Volgens het museum is ze uiterst zeldzaam.

De haringbuis was een scheepstype dat rond het einde van de veertiende eeuw ontstond als antwoord op de toenemende vraag naar vis. De haringbuis was groter dan andere vissersschepen. Een bemanning van vijftien tot twintig man kon met een lang drijfnet (de vleet) een grotere vangst binnenhalen en deze werd al aan boord gekaakt, ingezouten en in tonnen verpakt. Deze handelswijze kwam de houdbaarheid van de vis aanzienlijk ten goede.

De Meester W met de sleutel / Willem Vanden Cruce, Haringbuis, gravure, ca. 1480.

De haringbuis stond eeuwenlang symbool voor de grote visserij op Noordzeeharing. Traditioneel heette 15 juni, de dag waarop de haringvloot voor het eerst uitvoer voor de eerste haring van het seizoen, Buisjesdag.

Vroege afbeeldingen van vissersschepen zijn zeer bijzonder, aldus het Rijksmuseum. De gravure is waarschijnlijk gemaakt door goudsmid Willem Vanden Cruce, ook wel bekend als De Meester W met de sleutel. In de late Middeleeuwen maakte hij een serie van negen uiterst gedetailleerd weergegeven scheepstypen. Hij was daartoe in de gelegenheid omdat zijn woonplaats Brugge in zijn tijd een zeer belangrijke havenstad was, bezocht door schepen uit geheel Europa. Rond 1480 waren er in Vlaanderen en Holland naar schatting 400 haringbuizen te vinden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share