Geen categorie

Expositie Dick Bruna in Centraal Museum

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

Het Centraal Museum opent op 9 november een tentoonstelling over de relatie van Dick Bruna met Utrecht en vice versa. Het museum belicht deze band met de stad vanuit diverse invalshoeken en toont ontwerpen, historische objecten, foto’s en video’s. Met de expositie wil het museum laten zien dat de Utrechtse grafisch vormgever, tekenaar en prentenboekmaker een icoon voor de stad is.

Dick Bruna met Annie Brouwer-Korf, oud-burgemeester van Utrecht.

Bruna (1927-2017) is bij het grot publiek vooral bekend als de geestelijk vader na Nijntje. De tentoonstelling toont aan dat hij veel meer heeft gedaan, met name voor de stad Utrecht. Zijn iconische ontwerp Utrecht stad naar mijn hart, uit 1986 is belangrijk geweest voor de promotie en het imago van de stad. Het beeldmerk is de eerste in een reeks van verwante ontwerpen die de Utrechter in de loop der tijd op verzoek maakte rondom diverse gebeurtenissen in de stad.

De tekenaar begon zijn carrière in 1952, bij Uitgeverij A.W. Bruna & Zoon, ooit opgericht door zijn overgrootvader Albert Willem Bruna. Hij bleef er vijftien jaar werken en ontwikkelde daar een geheel eigen stijl. Furore maakt hij onder meer als ontwerper van de omslagen van de pocketreeks Zwarte Beertjes, en ook als onafhankelijk prentenboekmaker. De tentoonstelling toont diverse pocketomslagen en affiches van de Zwarte Beertjes.

Dick Bruna, Utrecht stad naar mijn hart, Centraal Museum, Utrecht; bruikleen Dick Bruna / Mercis BV
© Mercis Publishing / Centraal Museum, Utrecht

Bruna was ook actief in het Utrechtse kunstleven. Hij maakte muurschilderingen en zeefdrukken, en exposeerde zijn werk op diverse locaties, waaronder het Centraal Museum. Als zelfstandig ontwerper maakte hij gedurende zijn hele carrière voor diverse Utrechtse instellingen ontwerpen. Zo werkt hij voor de Utrechtse Kunstmarkt, het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Bloeyendael en Pastoe.

Al zijn ontwerpen kenmerken zich door het streven naar eenvoud, helderheid en het gebruik van een beperkt kleurenpalet. Door de tijd heen is wel een stijlverandering te zien. In het begin werkt hij vooral in de artistiek-experimentele stijl van de Zwarte Beertjes. Later, toen hij steeds bekender werd, kreeg de minimalistische heldere prentenboekenstijl ook in zijn opdrachten steeds vaker de overhand.

Dick Bruna zat ook in het hart van de Utrechters: na zijn overlijden maakten supporters van FC Utrecht een spandoek met Nijntje. Deze is in de tentoonstelling te zien, samen met graffiti van KBTR. Ook toont het museum portretten van Dick Bruna, gemaakt door bekende kunstenaars.

Dick Bruna en Utrecht: hart voor elkaar,9 november 2019 t/m 1 maart 2020 in het Centraal Museum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share