Geen categorie

De val van de Berlijnse Muur

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Het is op 9 november precies dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel, waardoor mensen weer ongehinderd van Oost- naar West-Berlijn konden reizen. Ter gelegenheid van dat jubileum opent op 16 november in het Museum van de 20e Eeuw de tentoonstelling De tastbare DDR,

 

Checkpoint Charlie.

Op een nagebouwde betonnen muur komt de geschiedenis van de Muur aan bod; van bouw tot sloop. Honderden (gebruiks)voorwerpen uit de DDR vertellen over het leven in voormalig Oost-Duitsland.

De Berlijnse Muur, de Koude Oorlog, het verval van het communisme en de terreur van de Stasi zijn aspecten die allemaal aan bod komen. Tevens is er aandacht voor hoe de Oost-Duitsers omgingen met hun altijd toekijkende overheid, de creatieve oplossingen die ze vonden en de voordelen die er ook waren.

De expositie toont ook voorwerpen die in de voormalige DDR werden gemaakt en ooit massaal te koop waren in Nederland. Menig grootwinkelbedrijf kocht goedkoop in op de Leipziger Messe: van schrijfmachines tot kleding, van fototoestellen tot modeltreintjes.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het particuliere DDR Museum van Friso en Thea de Zeeuw in Monnickendam. “Jaren geleden hadden we al eens contact gehad en nagedacht over een tentoonstelling”, vertelt Hans Stuijfbergen, directeur van Museum van de 20e Eeuw. “Toen ik mij realiseerde dat de val van de Muur alweer dertig jaar geleden is, was het nu of nooit om daar stil bij te staan. Het is toch belangrijk dat ook de jongeren van nu die geschiedenis kennen. De expositie is zeker ook geschikt voor middelbare scholen, maar we denken dat het getoonde bij veel mensen de ogen opent.”

Het DDR Museum in Monnickendam, dat veel bruiklenen leverde, is gedurende de grote tentoonstelling in Hoorn overigens gesloten.

De tastbare DDR, 16 november 2019 t/m 29 maart 2020 in het Museum van de 20e Eeuw, Hoorn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share