Geen categorie

Rijksmuseum Boerhaave is European Museum of the Year

0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden is zaterdagavond in Sarajevo uitgeroepen tot European Museum of the Year. Dit is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa.

Zaal in Rijksmuseum Boerhaave. Foto: Mike Bink.

“Dit is een groot compliment”, vindt directeur Amito Haarhuis. “Bezoekers laten ons al dagelijks merken dat ze het vernieuwde museum enorm waarderen; iets waar we ongelooflijk trots op zijn. Ook ontvangen we veel collega-musea die inspiratie bij ons opdoen voor vernieuwingen in hun museum. Deze prijs is echt de kers op de taart.”

De European Museum of the Year Award (EMYA), die al bestaat sinds 1977, werd uitgereikt door het European Museum Forum, dat onder de Raad van Europa valt. Jaarlijks beloont de jury innovatieve ontwikkelingen die de publieke kwaliteit verhogen en een grote invloed kunnen hebben op het nationale en internationale vlak. Dit jaar waren er veertig genomineerde musea. De laatste Nederlandse winnaar was het Rijksmuseum in 2015.

De internationale jury roemt het geheel vernieuwde wetenschapsmuseum. Volgens haar interpreteert het museum de verschillende objecten “met behulp van de nieuwste technologieën en de persoonlijke verhalen van mensen die worden gedreven door een passie voor het nastreven van kennis”. “Het resultaat is wetenschap met een menselijk gezicht, inspirerende nieuwsgierigheid en verwondering en het betrekken van een breed publiek bij debatten over belangrijke wetenschappelijke en ethische vraagstukken van onze tijd.”

Zaal in Rijksmuseum Boerhaave. Foto: Mike Bink.

Rijksmuseum Boerhaave heropende eind 2017 na een grondige renovatie. Het museum greep de werkzaamheden aan voor een totale herinrichting. De presentatie van de vaste collectie is nu op de eerste verdieping te zien en de tijdelijke tentoonstellingen op de begane grond. Ook kreeg het gebouw een nieuwe museumwinkel, een nieuw museumcafé en zalen voor lezingen en evenementen.

De presentatie van de vaste collectie onderging een metamorfose. Die is nu gericht op een breder publiek. De voormalige chronologische opzet heeft plaatsgemaakt voor een heldere indeling in vijf thema’s: Gouden Eeuw; Ziekte & Gezondheid; Machtige Verzamelingen (over de verlichting); Water, Elektriciteit & Data (over technologie) en Grote Vragen (over moderne wetenschap).

De objecten gaan vergezeld van replica’s die de bezoeker mag aanraken, films, animaties, digitale magazines met extra informatie, verhalen van patiënten en educatieve games. Volgens het museum komt de rijkdom aan verhalen achter de collectie zo tot leven en wordt het verleden verbonden met het heden en de toekomst.

“Net als wetenschappers zijn wij ongelooflijk gepassioneerd met ons werk bezig”, aldus Haarhuis. “We hebben een unieke collectie en door het vertellen van de verhalen achter de objecten en achter de wetenschappers leggen we de verbinding met het leven van de bezoekers.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share