Geen categorie

Mooie stukken, weinig verhaal in expositie Science Fiction

0 0
Read Time:2 Minute, 44 Second

Recensie

Toen Kunsthal Rotterdam een grote tentoonstelling over sciencefiction aankondigde, was ik zo blij als Jar Jar Binks uit Star Wars. Al sinds mijn jonge jaren ben ik betoverd door de fantastische werelden die in dat genre tot leven komen. Mijn verwachtingen waren dus hooggespannen, en dat is altijd gevaarlijk. De expositie viel dan ook tegen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

H.R. Giger, Necronom uit Alien 3, 1992, H.R. Giger Museum, Gruyeres.

Het avontuur begint nog veelbelovend, met de Necronom uit Alien 3. Het door rook omhulde monster is in de paarse donkere ruimte net zo angstaanjagend als in de film uit 1992. De start blijkt echter ook direct het hoogtepunt; daarna zakt het verhaal in.

Aan het aanbod ligt dat overigens niet. Met meer dan 850 objecten is de tentoonstelling zeer goed gevuld. Menig stuk doet het hart van de sciencefiction-liefhebber sneller slaan, zoals de gevechtshelm van Darth Vader uit Star Wars, het ruimtekostuum van Spock uit Star Trek en een dinosaurusei uit Jurassic Park.

Twiki uit Buck Rogers in the 25th Century, 1979, Paul G. Allen Family Collection.
Ruimtekostuum van Spock uit Star Trek: The Motion Picture, 1979, Prop Store.

Een gevoel van nostalgie overvalt me als ik Twiki tegenkom, de schattige robot uit Buck Rogers in the 25th Century. Ik was een tiener toen Veronica deze Amerikaanse serie in de jaren 80 uitzond. In die reeks komt een astronaut uit 1987 door een foutje terecht in het jaar 2491. Ik sloeg destijds geen aflevering over van dit stukje jeugdsentiment. Het blikken mannetje brengt me weer even terug in de toekomst.

Blij word ik ook van originele attributen uit David Cronenbergs Existenz uit 1999, nog altijd een van mijn favoriete sciencefiction-films. Doordat die zo ongeveer gelijktijdig uitkwam als het eerste deel van de succesvolle Matrix-trilogie raakte de film indertijd onterecht ondergesneeuwd. Des te mooier dat de samenstellers de productie toch de aandacht geven die ze verdient.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Attributen uit Existenz, 1999, Film Reference Library.
Christian Lorenz Scheurer, Op weg naar Polaris, 2004, collectie kunstenaar.
Dinosaurusei uit Jurassic Park, 1993, Paul G. Allen Family Collection.

Ondanks vele mooie originele voorwerpen uit films en series wordt de expositie nooit een samenhangend geheel. Ik wilde ondergedompeld worden, meegenomen op avontuur. De presentatie is echter vrij statisch en daardoor weinig spannend.

En dat terwijl een onderwerp als sciencefiction zich juist bij uitstek leent voor een verhalende en (deels) interactieve tentoonstelling. Ik had graag op de brug van een ruimteschip plaatsgenomen of op een vreemde planeet rondgedwaald. Het is een gemiste kans dat de samenstellers niet wat speelser te werk gingen.

Dit neemt niet weg dat de tentoonstelling voor fans van het genre toch zeker de moeite waard is. Zo vaak sta je immers niet oog in oog met Horus uit Stargate. Maar er had veel meer ingezeten.

Science Fiction: A Journey into the Unknown, t/m 30 juni in Kunsthal Rotterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share