Geen categorie

Gouden middeleeuwse hanger in museum blijkt nep

0 0
Read Time:56 Second

Een topstuk uit de collectie van Flipje en streekmuseum Tiel blijkt geen kostbare gouden hanger uit 1559, maar een toneelrekwisiet uit de vorige eeuw. Dat maakte het museum vandaag bekend.

Twee nephangers, afkomstig uit Bijouterie du Spectacle (links) en Flipje en streekmuseum Tiel (rechts). Foto: Archeocare.

Het gaat om een hanger behorend bij de ridderorde van het Gulden Vlies, die in 1559 uitgereikt is aan Claes Vijgh, ambtman van Tiel. Het museum heeft het collectiestuk sinds 2013 in bruikleen van een Amerikaanse verzamelaar.

Toen directeur Alexandra van Steen aanslag aantrof op de hanger gingen er alarmbellen af, schrijft de NOS. Goud kan namelijk niet oxideren. Uit onderzoek van Archeocare en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed blijkt nu dat het stuk inderdaad niet van goud is en evenmin stamt uit de middeleeuwen. Bijouterie du Spectacle in Parijs maakte de hanger in de jaren vijftig.

“We zijn een collectiestuk armer, maar een gouden verhaal rijker!”, aldus Van Steen. De nephanger blijft nog tot en met eind maart te zien in het museum, samen met een ander exemplaar, uitgeleend door Bijouterie du Spectacle.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share