Geen categorie

Poep en pindakaas in Stedelijk Museum Schiedam

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Poep van de kunstenaar, zo heet een van de kunstwerken die Stedelijk Museum Schiedam vanaf 16 februari laat zien in de tentoonstelling Manzoni in Holland. De blikjes bevatten ook daadwerkelijk ontlasting van de kunstenaar, Piero Manzoni.

Piero Manzoni, Merda d’Artista n. 63, 1961. Fondazione Piero Manzoni, Milano. ® Fondazione Piero Manzoni – ©Pictoright Amsterdam 2019.

Voor het eerst sinds vijftig jaar wijdt een Nederlands museum weer een overzichtstentoonstelling aan deze Italiaanse avant-gardekunstenaar. De tentoonstelling belicht volgens Stedelijk Museum Schiedam een nog niet eerder verteld verhaal over de relatie tussen Nederland en een van de prominentste avant-gardekunstenaars van de twintigste eeuw.

Eind jaren vijftig inspireerde Manzoni een groot aantal Nederlandse kunstenaars, onder wie Henk Peeters en Jan Schoonhoven. Hij liet, zoals Schoonhoven opmerkte, de noodzaak zien “ook de laatste resten van het overbodige overboord te zetten”.

Piero Manzoni (1933-1963) maakte kunst met nogal onconventionele materialen, zoals zijn eigen poep, dat hij inblikte. Ook signeerde hij lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur. In de tentoonstelling in Schiedam is dat ook mogelijk.

Wim T. Schippers, Pindakaasvloer, 1962. Tentoonstelling Project & Object, Galerie Mickery, Loenersloot, 1969, Collectie Theater Instituut Nederland, Archief Mickery – © Pictoright Amsterdam 2019.

Door zijn revolutionaire aanpak werd hij een van de grote vernieuwers van de 20ste eeuw. Zijn blikje poep groeide uit tot een icoon van de avant-gardekunst.

Behalve van Manzoni is er ook werk te zien van kunstenaars in Nederland en daarbuiten die hij inspireerde. Hij bracht bijvoorbeeld het wit naar Nederland waar Schoonhoven zo beroemd mee werd. En Wim T. Schippers maakte zijn veelbesproken pindakaasvloer geïnspireerd door het werk van Manzoni. Gezien de kleur was zijn inspiratiebron wellicht de ingeblikte poep. Speciaal voor de expositie creëerde de kunstenaar een nieuwe ronde versie met – vanwege een paal – een hap eruit.

Manzoni in Holland, 16 februari t/m 2 juni in Stedelijk Museum Schiedam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share