Geen categorie

Kunstwerk van de week: de verlaten vrouw

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Kunst is er in verschillende vormen: schilderijen, beelden, installaties, om er maar enkele te noemen. Het ene werk verdwijnt snel weer uit de herinnering, het andere blijft je bij. In deze nieuwe zomerserie beschrijven we elke week één bijzonder kunstwerk in een museale collectie. Deze week: Derelict Woman van Duane Hanson uit het Centraal Museum.

Is ze dakloos of ze heeft ze te diep in het glaasje gekeken? Hoe het ook zij, de vrouw heeft weleens betere dagen gekend. Ze ligt er behoorlijk laveloos bij, en dat al 45 jaar. Ze zag het licht in 1973 en slijt sinds 1989 haar dagen in het Centraal Museum.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

Duane Hanson, Derelict Woman, 1973, Centraal Museum, Utrecht.

Voor iemand die zo’n uitgebluste indruk maakt, ziet ze overigens wel veel van de museumwereld. Eerder dit lag ze nog onderuitgezakt in het Drents Museum, tijdens de tentoonstelling The American Dream. En op dit moment heeft ze tijdelijk onderdak in Museum Catharijneconvent, als onderdeel van de expositie Shelter. Misschien is ze daarom wel zo uitgeput; je zou ook moe worden van al dat gereis.

De vrouw is een van de daklozen die de Amerikaanse kunstenaar Duane Hanson (1925-1996) elke dag in New York zag. Enkelen vereeuwigde hij als levensechte beelden. Zijn Derelict Woman (verlaten vrouw) is zo realistisch dat museumbezoekers haar een paar keer hebben voorzien van nieuwe attributen zoals een leeg sigarettenpakje en een bierfles, aldus het Centraal Museum op diens website.

Ze is dan ook niet van echt te onderscheiden. Wie niet beter weet, zou denken dat er in het museum steeds een slapende vrouw aanwezig is. De echte kleren versterken die illusie.

Ook in andere creaties voegde Hanson steeds bestaande voorwerpen toe, zoals fotocamera’s om de nek van een toerist en een handdoek om de arm van een bodybuilder. Laatstgenoemde was te zien in de tentoonstelling Hyperralisme Sculptuur in de Kunsthal en leek volgens menig bezoeker wel heel erg op cabaretier Jochem Myjer, die er toen maar naast ging zitten.

Wat: Derelict Woman (1973)

Waar: Centraal Museum, Utrecht (t/m 9 september in Museum Catharijneconvent)

Wie maakte het: Duane Hanson

Meer kunstwerken in deze serie

Dit is voorlopig de laatste aflevering in deze zomerserie.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
100 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share