Geen categorie

Catharijneconvent en Centraal Museum kopen samen film

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Het Centraal Museum en Museum Catharijneconvent hebben gezamenlijk een film van Roy Villevoye en Jan Dietvorst aangekocht. The New Dress is een portret van zuster Majella Hoppenbrouwers, die een groot deel van haar leven werkte in wat nu de Indonesische provincie Papoea is.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Roy Villevoye en Jan Dietvorst, The New Dress, Centraal Museum en Museum Catharijneconvent.

In 1956, toen Papoea nog onderdeel was van Nederlands-Nieuw-Guinea, kwam ze als 21-jarige novice terecht in de jungle van het volk de Asmat. Ze was een van de weinige westerlingen die daar voet aan de grond hadden gezet.

Op hoge leeftijd vertelt ze in de film haar levensverhaal aan Villevoye en Dietvorst. Ondertussen maakt een kleermaker een soortgelijke jurk als die zij als jonge missionaris droeg. Zuster Majella vertelt haar verhaal ogenschijnlijk onaangedaan. Dat verandert als ze haar nieuwe jurk aantrekt.

De 21 minuten durende film The New Dress is een van de werken in de nieuwe tentoonstelling Shelter, die vanaf 1 juli te zien is in Museum Catharijneconvent. Directeur Bart Rutten van het Centraal Museum stelde deze samen, in het kader van de 550ste verjaardag van het kloostergebouw.

Ter gelegenheid van deze samenwerking besloten beide museum ook samen een werk aan te kopen. Dat werd de film van Villevoy en Dietvorst, die qua onderwerp goed in het voormalige klooster past. Rutten: “Zuster Majella was zó blij met de aankoop dat ze ons de jurk schonk die in de film voor haar gemaakt wordt”. Ook die is te zien in de tentoonstelling.

Shelter – a contemporary intervention, 1 juli t/m 9 september in Museum Catharijnecnvent, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share