Geen categorie

Stripmuseum MoCA geopend in Noordwijk

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Niemand minder dan Lucky Luke opende afgelopen zaterdag het Museum of Comic Art (MoCA) in Noordwijk aan Zee. En hij deed dat uiteraard sneller dan zijn schaduw. Het nieuwste Nederlandse museum is volledig gewijd aan de negende kunst, zoals strips ook wel genoemd worden.

Oprichter van het museum is de Noordwijkse architect Arie Korbee. In zijn vrije tijd verzamelt hij al meer dan twintig jaar originele covers, pagina’s en illustraties van alle grote striptekenaars uit binnen- en buitenland. Zijn verzameling bestaat onder meer uit werk van André Franquin (Robbedoes en Kwabbernoot, Guust, Marsupilami), Albert Uderzo (Asterix, Tanguy en Laverdure), Morris (Lucky Luke), Hergé (Kuifje), Hanco Kolk (Meccano, Single), Peter de Wit (Sigmund), Henk Kuijpers (Franka) en Marc Retera (Dirkjan).

Zijn collectie en verzamelingen van anderen toont hij in twee hoofdtentoonstellingen per jaar, die elk steeds vier maanden duren. Daardoor is er ruimte voor korte thema-exposities en een jaarlijks cartoonfestival.

De tentoonstellingen in het MoCA hebben een internationaal karakter, omdat de strip een internationaal medium is. Daarom is ook gekozen voor de term Comic Art, waar alle vormen van de strip onder vallen.

Het MoCA toont origineel werk van Nederlandse, Europese en Internationale meesters van de strip. Volgens het kleinschalige museum is er voor bezoekers veel te zien dat hun beeld van en kijk op strips zal veranderen. “Liefhebbers en kenners van het beeldverhaal zullen zich verbazen over de prachtige verzameling van origineel werk”, aldus het museum op diens website.

Tekening: Dick Matena.

De tentoonstellingen tonen vooral originele tekeningen, afkomstig uit diverse verzamelingen uit Nederland, België, Frankrijk en de rest van de wereld. Daarnaast organiseert het MoCA verkoop-exposities, lezingen, workshops, taxatiedagen, boekenbeurzen en andere strip gerelateerde activiteiten.

De openingstentoonstelling European Masters of Comic Art staat in het teken van de belangrijkste Europese stripmakers. In de expositie zijn originele tekeningen te zien. Die schetsen ze een beeld van de stripwereld in Europa. Centraal in het MoCA staan niet de bekende stripfiguren uit de populaire reeksen, maar de striptekenaars zelf. Op de panelen staat een aparte toelichting van iedere tekenaar en een QR-code waarmee via mobiel meer voorbeelden en achtergronden te lezen zijn.

In het nieuwe stripmuseum kunnen bezoekers ook strips lezen. In de leeshoek liggen meer dan duizend albums klaar. Tevens is er een filmhoek, een bibliotheek en een stripwinkel. Kinderen kunnen een speurtocht door het museum volgen.

Museum of Comic Art, woensdag t/m zondag van 12 – 17 uur in Noordwijk aan Zee

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share