Geen categorie

Apothekerskast Rijksmuseum bevat radioactief materiaal

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Een apothekerskast uit de collectie van het Rijksmuseum bleek een radioactieve inhoud te hebben. De kast bevatte uraniniet en twee andere uraniumhoudende mineralen. Dat kwam naar voren tijdens uitgebreid onderzoek naar en restauratie van het object.

Verzamelaarskast met miniatuurapotheek, 1730

Meer dan 50 experts hielden zich de afgelopen jaren bezig met het onderzoek naar de enige achttiende-eeuwse miniatuurapotheek in Nederland. Het Rijksmuseum presenteert de resultaten nu in een uitgebreide publicatie waarin de miniatuurapotheek en 56 geheime laden voor het eerst te zien zijn.

Verzamelaarskast met miniatuurapotheek, 1730

In deze zeldzame verzamelaarskast bevindt zich een verzameling curiosa waaronder een compleet ingerichte miniatuurapotheek met meer dan driehonderd Delftsblauwe potjes, glazen flesjes, houten laatjes, schilderingen en vergulde ornamenten. Naast en achter de miniatuurapotheek gingen maar liefst 56 geheime laden schuil. Die, op vijf lege na, een verzameling herbergen van bijna 2000 verschillende naturalia, zoals zaden, bloemen, wortels, delen van dieren, gesteenten, mineralen, fossielen en nog veel meer.

Nu het onderzoek is afgerond is er meer inzicht in de herkomst, het gebruik, de bijzondere naturalia en de verzamelaarswereld. Zo werd duidelijk dat de kast hoogstwaarschijnlijk in 1730 in Amsterdam is gemaakt voor een welgestelde arts of apotheker. De kast is bedoeld als een curiositeit, als vermaak voor een select gezelschap van vrienden en andere verzamelaars.

Uit onderzoek bleek ook dat de meeste naturalia behoren tot de oorspronkelijke inhoud van de kast. Zoals de eerder genoemde uraniumhoudende mineralen. Uit veiligheidsoverwegingen zijn deze stoffen veilig opgeborgen in loden kisten in het depot van het Rijksmuseum, volgens voorschrift en met vergunning op basis van de Nederlandse Kernenergiewet.

De kast is te zien in de achttiende-eeuwse zalen in het Rijksmuseum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share