Geen categorie

De dirigent van het Boijmans

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Documentaire

Als kind wilde hij helemaal geen kunsthistoricus worden; sterker nog: hij vond musea maar wat saai. Nu is Sjarel Ex directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, dat door de Franse krant Le Figaro “Het Louvre aan de Maas” werd genoemd. De dynamische documentaire Conducting Boijmans, die vanavond wordt uitgezonden, volgt hem tijdens zijn werkzaamheden.

Door: Evert-Jan Pol

Fragment uit Conducting Boijmans.
Fragment uit Conducting Boijmans.

 

Al tien jaar staat hij aan het roer van het Rotterdamse museum, waar hij dagelijks op de fiets heen rijdt. De film van Sonia Herman Dolz toont hij Ex altijd bezig is de collectie te verrijken. Hij deed al 1093 aankopen. Want, zo zegt hij: “Een museum is nooit af”.

We zien hem tijdens de onderhandelingen over de prijs van een Van Eyck. En tijdens zijn bezoek aan een verzamelende havenbaron, die graag een aankoopfonds wil nalaten. Maar dat is niet bestemd voor schilderijen met die rode vlakken, van “hoe heet die man ook alweer, Mondriaan”. Want daar heeft de verzamelaar niets mee.

En we zien hem in New York, waar hij eerst in het atelier van een kunstenaar een optie neemt op een recent werk. En waar hij later op het spoor komt van een vroege Magritte. Het lukt hem niet direct de eigenaar te overtuigen om het kunstwerk in de verkoop te doen. Inmiddels is bekend dat het woordschilderij op de markt is en dat Boijmans het probeert aan te kopen.

Conducting Boijmans laat zien hoe gevarieerd het takenpakket is van de directeur. “Ik zie het museum als een instrument waar ik tijdelijk op mag spelen”, zegt hij zelf. En de film toont een ‘dirigent’ die na een decennium nog steeds even enthousiast is.

Conducting Boijmans, vanavond, 21 januari, in Het Uur van de Wolf om 22.55 uur op NPO 2

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share