Geen categorie

Catharijneconvent start inzameling voor restauratie schilderij Abraham Bloemaert

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Het schilderij De Kruisiging van Abraham Bloemaert uit 1629 staat vanwege zijn slechte staat sinds lange tijd in het depot van Museum Catharijneconvent. Omdat het museum vindt dat het schilderij van groot belang is voor de collectie, de stad Utrecht en de zogeheten Collectie Nederland, wil het dit werk laten restaureren. De restauratiekosten zijn echter zo hoog dat het Catharijneconvent een fundraisingactie is gestart.

Utrechter Abraham Bloemaert is voor het museum een belangrijk kunstenaar. Er bevinden zich niet alleen twee andere schilderijen en diverse gravures van hem in de collectie, Bloemaert ligt bovendien begraven in de aanpalende Catharinakerk.

Het schilderij van Bloemaert vóór (links) en na (rechts) verwijdering van vernis en overschilderingen.

Het schilderij van Abraham Bloemaert is een uniek stuk in de collectie, aldus het museum in een verklaring. “Het onderwerp, de kruisiging, is niet uitzonderlijk, de uitvoering ervan des te meer. De kracht ligt in de indringende atmosfeer die Bloemaert heeft weergegeven door de kleur van de lucht van inktzwart naar lichtblauw te laten verlopen. De donkere lucht symboliseert de zonde die verdreven wordt door het offer van Christus.”

Museum Catharijneconvent heeft daarom besloten het schilderij te laten restaureren. Na het verwijderen van de bovenste vergeelde vernislagen en overschilderingen bleek dat de staat van het schilderij echter nog slechter was dan gedacht.

Voor de restauratie is in totaal een bedrag van 35.000 euro nodig. Het museum beschikt daar zelf niet over en begon daarom een fundraisingactie. Iedereen die dit schilderij aan het hart gaat en aan de restauratie bij wil dragen, kan een donatie overmaken aan of donateur worden van het Fonds Museum Catharijneconvent.

Na restauratie krijgt De Kruisiging van Abraham Bloemaert een prominente plek in de vaste presentatie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share