Geen categorie

EU Prijs voor Bosch Research and Conservation Project

0 0
Read Time:2 Minute, 25 Second

Het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) is bekroond met de EU Prijs in de categorie Research. Het BRCP deed de afgelopen jaren grootschalig onderzoek naar de schilderijen en tekeningen van Jheronimus Bosch. Dat resulteerde vorig jaar in een succesvolle tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum.

Jheronimus Bosch, De Landloper (detail), 1500-10, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto: Evert-Jan Pol.

In 2016 was het 500 jaar geleden dat de wereldberoemde schilder Jheronimus Bosch overleed. Zijn roem verspreidde zich al snel over heel Europa, en zijn bizarre en uiterst creatieve beeldspraak werd, en wordt nog steeds, ook ver buiten Nederlandse grenzen zeer bewonderd. Zijn bewaard gebleven oeuvre bestaat nu uit ongeveer 24 schilderijen en 21 tekeningen, en is te vinden in 26 verschillende musea en particuliere collecties in 10 verschillende landen, waarvan 9 in Europa.

Jheronimus Bosch, Hellelandschap, pen met bruine inkt op papier, 259 x 197 mm, privécollectie. Foto en beeldverwerking: Rik Klein Gotink en Robert G. Erdmann voor het Bosch Research and Conservation Project.

Het onderzoek van BRCP was het omvangrijkste ooit naar de schilderijen en tekeningen van Jheronimus Bosch. Zeven jaar lang onderzocht een team van wetenschappers de werken en ontdekte een schat aan nieuwe informatie over de kunstenaar en zijn overgebleven werk. De bevindingen zijn te lezen in de tweedelige monografie Jheronimus Bosch, Schilder en Tekenaar: Catalogue Raisonné en Hieronymus Bosch, Painter and Draughtsman: Technical Studies. Veel informatie is ook te vinden op de website boschproject.org.

Het onderzoek leidde onder meer tot toeschrijvingen van twee werken aan Bosch: Hellelandschap en De verzoeking van de heilige Antonius. Maar ook schreef het werken af, waaronder een ander schilderij met de titel De verzoeking van de heilige Antonius en Keisnijding, beide uit de collectie van Museo Nacional del Prado. Dat museum was daar zo verbolgen over dat het die twee werken terugtrok uit de tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum.

Over het algemeen was er veel lof voor het BRCP, en dus ook van de jury van de EU Prijs. “Dit project vertegenwoordigt innovaties op het gebied van onderzoek, restauratie en technologie en is een uitstekend voorbeeld van de verbinding tussen onderzoek en behoud van kunst”, aldus de jury.

De EU Prijs, georganiseerd door Europa Nostra, is een initiatief van de Europese Commissie. De prijs “viert en promoot succesverhalen met betrekking tot het beheer en behoud van erfgoed, onderzoek, onderwijs en communicatie, en door de kracht van hun voorbeeld stimuleren we creativiteit en innovatie”, aldus de organisatie. “Op deze manier draagt het bij aan een sterkere publieke erkenning van cultureel erfgoed als een strategische hulpbron voor de Europese samenleving en economie.”

In heel Europa zijn er 29 laureaten. De prijsuitreiking is op 15 mei in het Finse Turku. Dan zijn ook de winnaars van de publieksprijs bekend. Stemmen kan online, tot en met 3 mei.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share