Geen categorie

Het Noordbrabants Museum koopt voorstudie Jan Sluijters

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second
Jan Sluijters, Voorstudie Café de nuit, 1906, olieverf op doek op board, Het Noordbrabants Museum. Foto: Peter Cox.

Het Noordbrabants Museum heeft onlangs op de kunstbeurs Tefaf een schilderij van Jan Sluijters (1881-1957) gekocht. Het is een studie voor het grote doek Café de nuit (Café Olympia).

Het museum in ’s-Hertogenbosch bezat al een groot aantal werken van de Brabantse kunstenaar die bekendstaat als een van de belangrijkste modernisten van Nederland. Voorstudie Café de nuit is het vroegste schilderij van Sluijters dat het museum nu in de collectie heeft.

Jan Sluijters verbleef in 1906, op 24-jarige leeftijd, een paar maanden in Parijs. Daar richtte hij zich op het weergeven van indrukken van de stad en de Parijzenaren. Op 26 juni schreef hij: “Ook ben ik bezig met een schets van het bekende café Olympia op den bvd des Italiens, waarvan ik een schilderij wensch te maken van grooten formaat”.

Café Olympia was een groot en extravagant theater, populair bij de Parijse elite. De studie toont links twee fraai getooide dames in lichte, sierlijke japonnen, die een sterk contrast vormen met de zittende mannen in donkere kostuums aan de rechterkant. Met korte toetsen plaatste Sluijters hen onder een hemel van moderne, elektrische verlichting. Daardoor doet het stuk in de verte denken aan Bal Tabarin uit 1907, waarop elektrische lampen een grotere rol spelen.

Voorstudie Café de nuit is vanaf dinsdag 4 april voor het eerst te zien. Het Noordbrabants Museum toont het schilderij tussen de overige werken van Jan Sluijters in de presentatie van de collectie moderne kunst.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %
Share