Geen categorie

Koning opent eerste grote expositie De Stijl-jaar

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Koning Willem-Alexander opent vandaag de tentoonstelling Piet Mondriaan en Bart van der Leck – De uitvinding van een nieuwe kunst in het Gemeentemuseum Den Haag. De expositie, over het werk van de twee belangrijkste schilders van De Stijl, is de eerste in een reeks van drie tentoonstellingen in het museum. Ze vinden plaats in het kader van het landelijke themajaar Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl.

Bart van der Leck, De storm, 1916, olieverf op doek, Kröller-Müller Museum, Otterlo.

In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl werd opgericht. De leden van De Stijl streefden naar een radicale hervorming van de kunst. Die bestond uit het gebruik van een minimum aan kleuren. Mondriaans geometrische schilderijen in primaire kleuren zijn daar een goed voorbeeld van.

De kleurencombinatie van rood, geel en blauw die De Stijl iconische status heeft gegeven, is nog steeds geliefd. Maar wie bedacht die eigenlijk? De expositie geeft het antwoord op die vraag. En vertelt het verhaal van de vriendschap en wederzijdse beïnvloeding tussen twee schilders die heeft geleid tot het inhoudelijk fundament van De Stijl.

Om honderd jaar De Stijl te vieren is 2017 uitgeroepen tot themajaar Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl. Musea, erfgoedlocaties en evenementen in Nederland stellen werk van topdesigners centraal, zetten deuren van ateliers open en eren kunstenaars als Mondriaan, Rietveld, Van der Leck en Van Doesburg.

Piet Mondriaan, Rastercompositie 9: dambord heldere kleuren, 1919, olieverf op doek, Gemeentemuseum Den Haag.

Gemeentemuseum Den Haag, met de grootste Mondriaancollectie ter wereld, speelt hierin een belangrijke rol. De officiële aftrap van het jaar is dan ook vandaag, met de opening van de tentoonstelling. NPO 2 besteedt er aandacht aan in een uitzending, die begint om 17 uur.

In verband met de opening is Gemeentemuseum Den Haag vandaag gesloten. Morgen, zondag 12 februari, heeft iedereen gratis toegang.

Piet Mondriaan en Bart van der Leck – De uitvinding van een nieuwe kunst, 12 februari t/m 21 mei in Gemeentemuseum Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share