Geen categorie

Drents Museum koopt ‘Drentse’ Mesdag

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Het Drents Museum kocht onlangs een schilderij van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). De Haagse kunstenaar schilderde Landschap nabij Vries met ploegende boer in Drenthe, en daar is het nu ook weer te zien.

 

Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), Landschap nabij Vries met ploegende boer, 1877, Drents Museum.
Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), Landschap nabij Vries met ploegende boer, 1877, Drents Museum.

 

Het schilderij is een van de weinige Drentse landschappen van Mesdag, die vooral bekend staat om zijn zeegezichten. De schilder logeerde regelmatig in Vries bij zijn broer Taco en schoonzus Gesina. In deze omgeving schilderde hij dit landschap.

Achterop schreef Mesdag met grote letters: “Verzonden per spoor, Vries 29 september 1877”. Het werk was ooit in het bezit van Panorama Mesdag in Den Haag en is na verkoop via particuliere collecties nu weer terug in een Nederlands museum.

Landschap nabij Vries met ploegende boer maakt deel uit van de zogenaamde Drentse Meestercollectie van het museum. Dit is een verzameling van kwalitatief hoogstaande schilderijen met Drenthe als onderwerp. Andere werken in deze deelcollectie zijn Vincent van Goghs De Turfschuit, Max Liebermanns De Bleek te Zweeloo en Jan Wiegers’ Winterlandschap Drenthe.

Het Drents Museum heeft één ander schilderij van Mesdag in de collectie: Gezicht op de kerk van Vries. Ook bezit het enkele werken van zijn vrouw Sientje, broer Taco en schoonzus Gesina.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share