Geen categorie

7,8 miljoen voor aan Vermeer toegeschreven werk

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Nieuws

Het aan Johannes Vermeer toegeschreven schilderij Sint Praxedis is gisteren bij Christie’s Londen geveild voor omgerekend 7,8 miljoen euro. Het portret zou het vroegst bekende werk van Vermeer zijn. Deskundigen zijn het er echter niet over eens of de Delftse kunstenaar inderdaad de maker is.

Vermeer zou het portret van een Romeinse heilige rond 1655 hebben geschilderd, naar het voorbeeld van het gelijknamige schilderij van de Florentijnse kunstenaar Felice Ficherelli. In 1969 werd het voor het eerst tentoongesteld, op de expositie Florentine Baroque Art from American Collections in het Metropolitan Museum of Art in New York. Maar daar werd het niet getoond als een Vermeer, maar als een Ficherelli.

De Amerikaanse Vermeerdeskundige Arthur Wheelock schreef het werk in 1986 toe aan Vermeer. Maar er zijn ook experts die het niet met die toeschrijving eens zijn. Een van hen is Jørgen Wadum, het voormalige hoofd restauratie van het Mauritshuis. Hij vergeleek de schildertechniek op Sint Praxedis met die op andere Vermeers en kwam tot de conclusie dat het niet om een Vermeer kon gaan. Ondanks de signatuur Meer 1655. Die zou volgens hem een latere toevoeging zijn.

Toegeschreven aan Johannes Vermeer, Sint Praxedis, ca. 1655, olieverf op doek.

Recent onderzoek van het Rijksmuseum heeft echter uitgewezen dat de gebruikte verf typisch is voor Nederlandse kunst uit de Gouden Eeuw en dat het loodwitte pigment niet Italiaans kan zijn. Bovendien kwam het loodwit exact overeen met dat op Vermeers Diana en haar Nimfen, uit de collectie van het Mauritshuis. De gelijkenis was zo groot dat het niet is uitgesloten dat de pigmenten die gebruikt zijn voor beide schilderijen uit dezelfde partij afkomstig zijn.

Voor Christie’s waren deze conclusies voldoende om het schilderij als een Vermeer aan te bieden. Met een schatting van tussen 7,5 en 10 miljoen viel de uiteindelijke verkoopprijs echter enigszins tegen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share