Geen categorie

Blinde kunstenaars exposeren in het Van Abbemuseum

1 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Nieuws

25 blinde en slechtziende kunstenaars exposeren vanaf 17 november in het Van Abbemuseum. Hun werk is te zien de multi-zintuigelijke tentoonstelling Geraakt. Die, aldus het Eindhovense museum, “zowel ziende als visueel beperkte bezoekers uitnodigt om de collectie te ervaren door de ogen van blinde en slechtziende kunstenaars”.

De expositie komt voort uit een bezoek van de kunstenaars aan het Van Abbemuseum eerder dit jaar. Het museum organiseerde de bijeenkomst in samenwerking met Stichting Kubes, een vrijwilligersorganisatie die deelname van blinden en slechtzienden aan kunst en cultuur aanmoedigt. De kunstenaars kregen de opdracht om geïnspireerd op de museumcollectie een nieuw kunstwerk te maken.

De bezoeker van Geraakt mag vaak meer doen dan alleen kijken. Veel van de werken mogen worden aangeraakt. Met hun creaties geven de kunstenaars “een tegengeluid op het visuele aspect dat dominant is in het maken en ervaren van kunst, schrijft het Van Abbemuseum in een persbericht.

Volgens deelnemend kunstenaar George Kabel voegt ‘kunst op de tast’ iets nieuws toe aan de huidige kunstpresentaties. “Kijken naar kunst creëert automatisch afstand, aanraken brengt de aanschouwer juist dichtbij het werken bij de kunstenaar.”

Kunstenaar George Kabel. Foto: Perry van Duijnhoven.
Kunstenaar George Kabel. Foto: Perry van Duijnhoven.

De opening van Geraakt valt samen met de uitreiking van de eerste RAAK Stimuleringsprijs. Dit initiatief van het Van Abbemuseum, het Oogfonds en Stichting Dedicon wil musea stimuleren hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Verschillende musea dienden hun plannen in en inmiddels heeft de jury drie finalisten gekozen: Museum Beelden aan Zee; Museumpark Archeon en Museum Markiezenhof. Het publiek kan nog tot en met 13 november stemmen op hun favoriet. Minister Bussemaker van OCW reikt op 17 november de prijs uit, waaraan een geldbedrag van 10.000 euro is verbonden.

Geraakt, 17 november t/m 4 december in het Van Abbemuseum, Eindhoven

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share