Geen categorie

Spannende expeditie door oeuvre Jan Taminiau

0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

Recensie

Wat velen vooral bijbleef van de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013 was de blauwe jurk met bijpassende mantel van koningin Máxima. Volgens sommigen was deze creatie van Jan Taminiau misschien wel de mooiste jurk die ze ooit droeg. Wie het kledingstuk (nog een keer) in het echt wil zien, kan terecht in het Centraal Museum, bij een grote tentoonstelling over de Nederlandse modeontwerper.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Jan Taminiau, Inhuldigingsjapon van koningin Máxima.
Still uit A Christmas Prince, met Alice Krige als koningin Helena, in een kopie van de jurk van koningin Máxima.

De japon bleef niet alleen in eigen land niet onopgemerkt; de kostuumontwerper van de Amerikaanse Netflixfilm A Christmas Prince zag er ook wel iets in. De koningin van het fictieve staatje Aldovië draagt daarin tijdens het kerstbal namelijk een jurk die wel heel sterk lijkt op die van koningin Máxima. Het origineel mag dus gerust al iconisch heten en is dan ook een van de topstukken in de tentoonstelling.

Het blauwe kleed schittert in een vitrine, vóór een tekentafel van Taminiau (1975). Daarop ligt een schets voor het borduurpatroon in potlood. De ontwerper gunt de bezoeker daarmee een kijkje in de ‘keuken’. En niet alleen via deze vitrine, maar verspreid over de hele expositie.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Jurken van Taminiau.
Jan Taminiau, Postzakjas.
Doorkijkje naar de ‘zolder’.
Jurken van Jan Taminiau.
Jan Taminiau, Cocktailjurk.

Zo komen zijn inspiratiebronnen aan bod, variërend van Amerikaanse superhelden tot antieke boeken en van de Japanse Kamer in paleis Huis Ten Bosch tot de zolder van Taminiaus oma. Volgens de ontwerper begon daar, tussen de halfkapotte spullen, zijn beeldtaal. In de tentoonstelling komt die zolder terug, compleet met oude spullen als versleten schilderijenlijsten, wandelstokken en een vogelkooi. Daartussen staan jurken van de ontwerper.

Niet alleen de tentoongestelde creaties zijn prachtig, ook het decor waarin ze staan mag er zijn. Dat is afgestemd op het thema waarbinnen Taminiau, die zelf de selectie maakte, ze laat zien. Het eerste thema is de balzaal, met avondjaponnen die niet misstaan op een sprookjesbal. En omdat gasten op een bal vaak dansen, bewegen ook deze jurken sierlijk rond. Even verderop blijkt een vrachtkist de toepasselijke bewaarplaats voor de beroemde postzakjas – ooit ook gedragen door koningin Máxima.

Doordat elk thema weer anders is aangekleed, voelt de expositie als een spannende expeditie door Taminiaus indrukwekkende oeuvre. Één waarin veel te ontdekken valt; zo zijn er kisten waarvan je de luikjes mag openen. Wat zit erin? En wie goed kijkt, kan zelfs Taminiaus silhouet terugvinden.

Jan Taminiau – Reflections, t/m 26 augustus in het Centraal Museum, Utrecht (let op: het museum werkt voor deze tentoonstelling met timeslots)

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share