Geen categorie

Nog één jaar tot Jeroen Bosch

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Nieuws

Over exact een jaar start een langverwachte expositie die het in zich heeft een van de populairste tentoonstellingen van 2016 te worden. In het Noordbrabants Museum opent op 11 februari 2016 Jheronimus Bosch. Visioenen van een genie.

 

Jheronimus Bosch, Laatste Oordeel, collectie Groeningemuseum, Brugge.

 

De tentoonstelling is onderdeel en tevens het hoogtepunt van het herdenkingsjaar Jheronimus Bosch 500. Het is in 2016 namelijk 500 jaar geleden dat de schilder overleed.

Jheronimus (tegenwoordig ook wel Jeroen genoemd) Bosch (ca. 1450-1516) wordt gezien als een van de meest creatieve kunstenaars die Nederland ooit heeft voortgebracht. Hij verbeeldde op unieke wijze de relatie tussen de mens, zijn omgeving en zijn schepper. Hij liet ongeveer 45 werken na. Zijn schilderijen en tekeningen bevinden zich in achttien collecties, verspreid over tien landen op twee continenten.

Jheronimus Bosch, paneel van Tuin der Lusten, collectie Museo Nacional del Prado, Madrid.

De tentoonstelling is het resultaat van het internationale kunsthistorische onderzoek Bosch Research and Conservation Project. Ruim vijf jaar lang werkten kunsthistorici, conservatoren en restauratoren uit instellingen over de hele wereld samen om het erfgoed van Bosch te analyseren en conserveren. Geen oeuvre is ooit zo gedetailleerd en gestandaardiseerd gedocumenteerd.

Bosch woonde, werkte en stierf in Den Bosch en het is daarom niet verwonderlijk dat juist het Noordbrabants Museum in die stad hem eert met een grote tentoonstelling. Het toont volgend jaar een ruim overzicht van zijn werk. Evenals een groot aantal andere kunstwerken en objecten uit de tijd van Bosch. Deze schetsen een tijdsbeeld van de periode waarin Bosch leefde en werkte.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share