Geen categorie

Koning opent Late Rembrandt in Rijksmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Nieuws / Expositie

Een enkele gelukkige kon al in relatieve rust de expositie Late Rembrandt bezichtigen, maar vanaf vandaag  (vanaf 15 uur) is ze voor iedereen toegankelijk. Koning Willem-Alexander opent deze donderdag in het Rijksmuseum de nu al veelbesproken tentoonstelling over de late jaren van Rembrandt van Rijn.

Een man voor Rembrandts zelfportret met cirkels, uit Kenwood House, Londen. Foto: Suzanne Sanders.

 

Met veertig schilderijen, twintig tekeningen en dertig prenten biedt het museum voor het eerst een uitgebreid overzicht van het werk dat Rembrandt maakte tussen circa 1652 en zijn dood in 1669. In de laatste jaren van zijn leven experimenteerde hij met grafiek- en schildertechnieken. Zijn schilderijen uit deze periode zijn al eeuwenlang bepalend voor het Rembrandtbeeld wereldwijd.

Late Rembrandt is gemaakt in samenwerking met de National Gallery Londen, waar de tentoonstelling tussen 15 oktober en 18 januari veel succes beleefde. De expositie is voor Nederland uitgebreid met de werken Het familieportret (uit het Herzog Anton Ulrich-Museum, Braunschweig), Portret van Jan Six (Collectie Six, Amsterdam), Zelfportret als Zeuxis (Wallraf-Richartz Museum, Keulen) en Jakob en de engel (Gemäldegalerie, Berlijn). Deze waren dus niet in Londen te zien. Ook De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis hing niet in de Britse hoofdstad, want het Rijksmuseum had dat al in bruikleen gekregen van de Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten.

Rembrandt Harmensz. van Rijn, Juno, ca. 1662 - 1665. Hammer Museum, Los Angeles. Schenking van de Armand Hammer Foundation.

De tentoonstelling is opgedeeld in tien thema’s: De late zelfportretten; Obs,ervatie van het alledaagse leven; Artistieke wedijver; Artistieke conventies; Experimentele techniek; Licht; Intimiteit; Contemplatie; Innerlijke strijd en Verzoening. De schilderijen en tekeningen komen uit vooraanstaande musea en particuliere collecties uit Europa en de Verenigde Staten. Het is voor het eerst dat Rembrandts late werken samen worden getoond.

Late Rembrandt 12 februari t/m 17 mei in het Rijksmuseum, Amsterdam

Lees ook onze recensie: Blockbuster vol bijzondere Rembrandts

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share