Geen categorie

Modeontwerper Mart Visser maakt ook kunst

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Expositie

Dat Mart Visser haute Couture ontwerpt, weten velen wel, maar dat hij ook kunst maakt, is een stuk minder bekend. In Museum aan het Vrijthof in Maastricht toont hij schilderijen, sculpturen en installaties in combinatie met zijn modeontwerpen.

 

Kunst van Mart Visser.
Kunst van Mart Visser.

 

Kijkers van de Tros TV Show ontdekten eind 2913 al dat Visser ook andere vlakken creatief is. Tijdens een interview kwam zijn kunst kort voorbij.

“Schilderen was voor mij gewoon een hobby”, aldus Visser. “Iets wat ik deed naast mijn werk. Ik had er nog nooit aan gedacht om iets te exposeren. Tot Ivo Niehe opnames kwam maken voor zijn programma. Ik geloof dat je mij een seconde of 30 ziet schilderen. Vanaf dat moment is het hard gegaan. Ik krijg aanbiedingen uit heel de wereld. Ook van plekken waar ze mij als ontwerper niet kennen. Het gaat men echt om wat ik creëer.”

De ruige en abstracte geschilderde gezichten en koppen staan in schril contrast met zijn modernistische en verfijnde mode. Het kleurenpalet en de diversiteit aan materialen zijn de enige overlappingen. Hij werkt met nachtblauw, gradaties in zwart, wit en grijs, donkeroranje, oker en een parade aan vergrijsde tonen. De tentoonstelling schetst de synergie tussen Vissers kunst en mode.

Voor de expositie maakte Visser zelf een selectie uit zijn kunstwerken. Ze zijn te zien samen met hoogtepunten uit zijn mode-oeuvre, dat al twintig jaar bestrijkt.

 

Koppen van Mart Visser.
Koppen van Mart Visser.

 

Vissers kunst varieert van kleinere werken tot schilderijen van 2 bij 3 meter, maar altijd zijn het koppen. In zijn creatieproces experimenteert hij voortdurend met verschillende formaten en materialen en gedurende de tentoonstelling komt de diversiteit van zijn kunst duidelijk naar voren.

De kunstwerken in de tentoonstelling zijn te koop. Een deel van de opbrengst doneert Visser aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie dat momenteel in Utrecht wordt gebouwd.

Mart Visser: S.Y.N.E.R.G.Y,  t/m 13 november in Museum aan het Vrijthof, Maastricht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share