Geen categorie

Outsider art in Stedelijk Museum Vianen

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second
Simon Hartings, Zeehond.

In Stedelijk Museum Vianen is de tentoonstelling Airbrush te zien, met werk van de Viaanse kunstenaar Simon Hartings. Hij vertegenwoordigt de stroming outsider art (buitenstaanderskunst). Kunstenaars binnen deze stroming hebben zich vaak eigenhandig het vak aangeleerd en hebben geen opleiding aan een kunstacademie genoten.

Hartings is gediagnosticeerd met autisme en pakte het airbrushen in zijn tienerjaren op. Airbrush is de techniek waarmee een kunstenaar met een pistool onder hoge druk verf op een oppervlak spuit. Langzamerhand ontwikkelde hij zijn eigen stijl waarin dieren en mensen centraal staan.

“Aan één schilderij kan hij meer dan honderd uren werken”, vertelt conservator Afiena van IJken over Hartings’ grote toewijding. “Hij airbrusht in de eerste plaats voor zichzelf, niet om zich te conformeren aan de kunstwereld, en dat maakt zijn werk heel bijzonder.”

Een bekend voorbeeld van buitenstaanderskunst is de Salvation Mountain in Californië. In 28 jaar bezochten miljoenen mensen de door Leonard Knight,met felle kleuren en Bijbelteksten beschilderde berg. In Nederland bestaat sinds 2016 het Outsider Art Museum, onderdeel van Hermitage Amsterdam.

De stroming begint steeds invloedrijker te worden in de internationale kunstwereld. Het Stedelijk Museum Vianen is daarom blij dat het Simon Hartings’ werk voor het eerst aan het publiek kan tonen.

Airbrush, Simon Hartings, t/m 25 maart 2018 in Stedelijk Museum Vianen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share