Geen categorie

Dick Bruna geeft werk in bruikleen aan Rijksmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Dick Bruna (1927) heeft het Rijksmuseum een selectie van zijn werk in langdurig bruikleen gegeven. Het museum mocht ruim 120 werken op papier uitzoeken. De ontwerpen voor boekomslagen, reclamemateriaal en kinderboeken, waaronder Nijntje, beslaan de periode 1953 tot 2007. Het museum heeft de buikleen vanochtend gepresenteerd.

Illustration Dick Bruna. Copyright Mercis bv, 1953-2011.

Beroemde ontwerpen als de Zwarte Beertjes pocketcovers (Havank, Charteris en Simenon) uit de jaren ’60 en ’70, werk voor reclamecampagnes (zoals het affiche Karnemelk, omdat ’t zo fris is) en definitieve tekeningen in plakkaatverf voor het boekje Circus behoren tot de selectie. Ook ontwerpschetsen, uitgewerkte tekeningen en uiteindelijk niet gebruikte tekeningen voor het boekje De brief van Nijntje maken deel uit van de bruikleen, zodat het gehele ontwerpproces kan worden gevolgd.

llustration Dick Bruna. Copyright Mercis bv, 1953-2011.

De tekeningen en schetsen van Bruna zijn uitgevoerd in pen, potlood en plakkaatverf. Ook maakte hij – vooral in zijn ontwerpen voor boekomslagen – vaak gebruik van collagetechnieken. Marijn Schapelhouman, senior conservator Tekenkunst: “De afgelopen maanden heb ik intensief naar het werk van Dick Bruna gekeken. Omdat ik van huis uit van de oude kunst ben, kijk ik nu eenmaal ook met een oude-kunst-blik naar hedendaagse kunst: gericht op het ambachtelijke, het ‘hoe’ van het ontstaan ervan.”

“Wat me opvalt aan het werk van Bruna is de omzichtigheid, de kalme bedachtzaamheid waarmee het tot stand komt. Het is kunst die het resultaat is van wikken en wegen, passen en meten, kijken en nog eens kijken en uiteindelijk zo veel mogelijk weglaten. In al zijn schijnbare eenvoud is het het werk van een perfectionist.”

Het werk van Dick Bruna is t/m 29 augustus te zien in de Aanwinstenzaal van het Rijksmuseum. Kinderen kunnen van 23 juli t/m 28 augustus deelnemen aan de inloopworkshop Het Geheim van Dick Bruna. Ze maken dan, geïnspireerd door Bruna’s werk, een stempel met het silhouet van een vogel.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share