Geen categorie

Musea haken in op Pokémon Go

0 0
Read Time:3 Minute, 1 Second

“Deze vier historische Pokémon-figuren zijn alleen te vinden in ons museum”, twitterde het Mauritshuis afgelopen zaterdag. En voegde afbeeldingen bij van een puttertje, leeuw, schildpad en vlinder in de wereld van Pokémon Go, compleet met sterkte-aanduiding. Het Haagse museum haakte daarmee origineel in op de rage, die sinds vorige week heerst in Nederland en de rest van de wereld.

Door: Evert-Jan Pol

 

Een van de vier ‘historische Pokémon’ van het Mauritshuis.
Een van de vier ‘historische Pokémon’ van het Mauritshuis.

 

Het Rijksmuseum deed eerder al iets soortgelijks toen het een afbeelding van een opmerkelijk dier plaatste. “Wie kent deze L’Animal Anonyme? Voor meer zeldzame dieren: bezoek het Rijksmuseum!” De tweet werd afgesloten met de hashtag #PokemonGo.

 

 

Pokémon Go is onderdeel van de games-serie Pokémon die in 1995 van start ging. Doel is om allerlei pocket monsters, ofwel Pokémon te vangen en te trainen. De nieuwe smartphonegame, maakt gebruik van augmented reality, ofwel toegevoegde realiteit. Wie het spel opent en met de telefoon in de hand rondloopt, kan op verschillende locaties Pokémon aantreffen.

Op bepaalde plekken, de Pokéstops, kunnen spelers extra punten verzamelen. Dit zijn over het algemeen populaire locaties, zoals musea. In de gebouwen lopen niet zelden ook Pokémon rond. De musea kunnen daar hun voordeel mee doen. Menig speler komt dankzij Pokémon Go voor het eerst in een museum en misschien smaakt zo’n bezoek wel naar meer.

 

 

Op sociale media laten de instellingen zich daarom niet onbetuigd. Gemeentemuseum Den Haag twitterde dat er zes Pokéstops in en rondom het gebouw zijn. “Vang ze allemaal!” En het Teylers Museum in Haarlem vroeg volgers op Twitter om foto’s van Pokémon in het museum te delen.

Net buiten het Stedelijk Museum bevinden zich vier Pokéstops en binnen is er een Pokémon gesignaleerd bij de muurschildering van Karel Appel. Het museum is daar blij mee, liet het op Twitter weten. Niet verwonderlijk, want wie eenmaal binnen is, blijft misschien wel even hangen.

Het Centraal Museum in Utrecht realiseert zich dat het kopen van een ticket een drempel kan zijn en meldde op Twitter: “De Pokéstops bij Centraal Museum bereik je via onze vrij toegankelijke museumtuin.” Het gebruik van de woorden vrij toegankelijk is slim: de drempel tot het terrein is laag en eenmaal daar koopt de speler wellicht alsnog een kaartje.

 

Pkémon in Teylers Museum. Foto: Teylers Museum.
Pokémon in Teylers Museum. Foto: Teylers Museum.

 

Het SieboldHuis in Leiden gaf als een van de eerste musea op Twitter aan dat Pokémonjagers welkom zijn. Niet vreemd, want in dat museum staat de Japanse kunst en cultuur centraal en Pokémon is van oorsprong Japans. De gelijknamige populaire animatieserie, die ook in Nederland werd (en wordt) uitgezonden, stamt uit het land van de rijzende zon.

Velen vrezen dat de spelers van de game, die er massaal opuit trekken op sommige locaties voor hinder zorgen. Het Holocaust Museum in Washington heeft al laten weten liever geen Pokémonjagers in het gebouw te zien, omdat het het karakter van het museum niet bij een dergelijk spel vindt passen. Kunstmusea kijken er in veel gevallen anders tegenaan. Een woordvoerster van het Mauritshuis laat desgevraagd weten: “Ja hoor, alle bezoekers zijn welkom! Ook Pokémonjagers. Als ze andere bezoekers maar niet tot last zijn.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share