Geen categorie

Van Gogh Museum koopt werk inspiratiebron Van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Nieuws

Het Van Gogh Museum heeft de collectie uitgebreid met het schilderij De druivenoogst uit 1880 van de Franse kunstenaar Jules Bastien-Lepage. Het museum kocht het in maart op de Tefaf.

 

Jules Bastien-Lepage (1848-1884), De druivenoogst, 1880, Van Gogh Museum, Amsterdam.
Jules Bastien-Lepage (1848-1884), De druivenoogst, 1880, Van Gogh Museum, Amsterdam.

 

De druivenoogst is raadselachtig: een jonge vrouw met twee lege manden in haar armen loopt in de richting van de kijker, maar maakt geen oogcontact. In plaats daarvan kijkt zij juist achterom over haar schouder en vangt met haar afwendende pose zo het oog van de beschouwer dat als het ware het landschap in wordt geleid. Waar kijkt de vrouw naar? Is het naar haar gezelschap links of juist naar de grijze wolken die haar doen twijfelen of de wijnoogst wel kan beginnen?

“We zijn enorm blij met deze aankoop”, aldus Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum. “De druivenoogst is niet alleen een indrukwekkend meesterwerk, maar laat ook zien hoe Van Gogh door zijn voorlopers geïnspireerd werd.” Bastien-Lepage (1848-1884) was vanwege zijn oprechte en eenvoudige benadering van het boerenleven namelijk een belangrijk voorbeeld voor Vincent van Gogh.

Ook Van Gogh wilde het harde maar eerlijke leven van de boeren verbeelden, zonder dit te idealiseren. Het nu aangekochte monumentale schilderij is hier een goed voorbeeld van. Bastien-Lepage maakte door zijn vroegtijdige dood in 1884 relatief weinig schilderijen met dit soort landelijke onderwerpen.

De druivenoogst is vanaf 14 juli te zien in het Van Gogh Museum. Naast de kleine Studie voor Het hooien in De Mesdag Collectie in Den Haag (in beheer van het Van Gogh Museum) is dit voor zover bekend het enige schilderij van Bastien-Lepage in een publieke instelling in Nederland.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share