Geen categorie

Fusie Rijksmuseum Twenthe en TwentseWelle

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Nieuws

Rijksmuseum Twenthe en Museum TwentseWelle in Enschede gaan fuseren. Er komt één directie, één operationele organisatie en per 1 januari 2017 ook één Raad van Toezicht. Dat hebben beide musea vandaag bekendgemaakt.

 

Thomas Gainsborough, De dochters van de kunstenaar, ca. 1758, olieverf op doek, Victoria and Albert Museum, Londen. Te zien in de expositie Gainsborough in his own words in Rijksmuseum Twenthe. Foto: Evert-Jan Pol.
Thomas Gainsborough, De dochters van de kunstenaar, ca. 1758, olieverf op doek, Victoria and Albert Museum, Londen. Te zien in de expositie Gainsborough in his own words in Rijksmuseum Twenthe. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Arnoud Odding, directeur van Rijksmuseum Twenthe, krijgt de algehele leiding over de nieuwe organisatie. Helma Hoving, interim-directeur van Museum TwentseWelle, staat hem bij als adjunct-directeur. Beide musea houden hun eigen naam.

De bezoeker van Rijksmuseum Twenthe zal niet veel merken van de fusie; het is en blijft een kunstmuseum Tot en met 24 juli loopt daar nog de tentoonstelling Gainsborough in his own words. Museum TwentseWelle ontwikkelt zich echter tot een veelzijdig familiemuseum met aandacht voor de menselijke verbeelding in de volle breedte. In het persbericht staat dat het een museum wordt “waar verleden, heden en toekomst probleemloos met elkaar worden verbonden; een museum waar je zelf aan de slag kunt; waar je je verwondert en waar je geïnspireerd raakt”.

In het voorjaar van 2017 sluit TwentseWelle aan bij de renaissance-tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe met grootmeesters als Rafaël, Titiaan en Bellini. TwentseWelle richt zich op dat andere genie uit de renaissance, Leonardo da Vinci en dan met name zijn rol als uitvinder. Denk bijvoorbeeld aan de droom van mensen om te vliegen, Da Vinci dichterbij bracht met vliegmachines en parachutes. Hoe vliegt een vogel, hoe vliegt een archaeopteryx, een pluisje in de wind, een helikopter? Kinderen kunnen zelf een drone besturen, zelf papieren vliegtuigjes maken en kijken welke het verste komt.

De samenwerking biedt extra kansen aan Twente om zich in de komende tijd als een innovatieve, high tech-regio te profileren, aldus de musea in het persbericht. “Dat komt naadloos overeen met éeen van de belangrijkste adviezen van de Raad voor Cultuur. Rijk, provincies en gemeenten moeten de krachten bundelen bij het stimuleren van onderscheidende kwaliteiten in zogenaamde ‘stedelijke regio’s’. Met de samenwerking sorteren Museum TwentseWelle en Rijksmuseum Twenthe dus voor op het advies van de Raad voor Cultuur om het landelijk cultuurbeleid beter te laten aansluiten op de kwaliteiten van de stedelijke regio Twente.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share