Geen categorie

Deens museum verwijdert term neger uit titels

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Nieuws

Het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen verwijdert de woorden neger en hottentot uit de namen van schilderijen. Ze worden vervangen door de meer neutrale term afrikaner (Afrikaan), of een afgeleide daarvan. Dat melden verschillende Deense media.

Uit een steekproef bleek dat er zich in de collectie dertien kunstwerken bevinden met het woord neger in de titel. Één naam bevatte de term hottentot. Het gaat bijvoorbeeld om werk van de Nederlandse kunstenaar Karel van Mander III, ooit hofschilder van de Deense koning Christian IV. Zijn schilderij met de Deense titel Negerhoved (Negerhoofd) heet nu Hoved af en afrikaner (Hoofd van een Afrikaan).

Het museum wil af van benamingen die overblijfselen zijn van het koloniale tijdperk. Het volgt met deze stap het Rijksmuseum, dat eind vorig jaar al besloot om kwetsende etnische aanduidingen te vervangen door meer neutrale termen.

Negerhoofd van Karel Van Mander III heet nu Hoofd van een Afrikaan. Foto: Statens Museum for Kunst, Kopenhagen.
Negerhoofd van Karel Van Mander III heet nu Hoofd van een Afrikaan. Foto: Statens Museum for Kunst, Kopenhagen.

Het Nationaal Museum in Kopenhagen zal het voorbeeld niet volgen. “Het woord neger beschrijft een ongelijkheid tussen mensen, en dat is een deel van de geschiedenis”, aldus adjunct-directeur Camilla Mordhorst in Politiken. Zij vreest dat de mensen de geschiedenis vergeten als musea inmiddels kwetsende benamingen gaan veranderen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share