Geen categorie

Centraal Museum plaatst muurkunst in de stad

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Een vrouw kijkt vanaf een muur in de Utrechtse binnenstad de voorbijganger verleidelijk aan. Wellicht in de hoop dat die haar in ‘het echt’ gaat bewonderen in het Centraal Museum. De metershoge replica is onderdeel van een nieuwe campagne van dat museum.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

 

Portret van Amalia van Solms door Gerard van Honthorst aan de Van Asch van Wijckskade in Utrecht.
Portret van Amalia van Solms door Gerard van Honthorst aan de Van Asch van Wijckskade in Utrecht.

 

Op drie muren in Utrecht prijken uitvergrote kopieën van schilderijen uit diens collectie. Aanleiding is de opening van het vernieuwde Centraal Museum, dat op 22 april opent. In de afgelopen drie jaar is het museum grondig verbouwd en gerenoveerd. In fases, zodat het wel altijd open is gebleven. Afgelopen juni nam het museum de nieuwe ingang in gebruik.

De drie uitgelichte kunstwerken maken deel uit van de nieuwe collectieopstelling De Wereld van Utrecht. Die permanente tentoonstelling toont topstukken uit vijf deelverzamelingen, met steeds Utrecht als gemeenschappelijke noemer. Voor het muurproject is geput uit de collectie zeventiende-eeuwse schilderkunst, omdat die zich goed leent voor muurkunstwerken die jong en oud aanspreken, aldus het museum. De huiseigenaren van de drie muren kozen zelf het schilderij voor hun muur.

 

Allegorie van het geloof (de dood van Maria) door Hendrik ter Brugghen aan de Oosterkade in Utrecht.
Allegorie van het geloof (de dood van Maria) door Hendrik ter Brugghen aan de Oosterkade in Utrecht.

 

Ze kozen voor Portret van Amalia van Solms door Gerard van Honthorst (aan de Van Asch van Wijckskade), Allegorie van het geloof (de dood van Maria) door Hendrik ter Brugghen (Oosterkade) en Bacchus, van Joachim Wtewael (Bleekstraat). Het Centraal Museum wil met deze campagne zijn collectie onder de aandacht brengen bij een breder publiek.

De campagne is bedacht door Kelly Leeuwis, woordvoerster van het Centraal Museum en uitgevoerd door het Utrechtse ontwerpbureau De Strakke Hand. Het project is volgens het museum in uitvoering nieuw in zijn soort, waardoor het nog onbekend is hoelang de werken kunnen blijven hangen. Afhankelijk van de reacties van het publiek, denkt het museum na over een vervolg.

In het openingsweekend van 23 en 24 april is het Centraal Museum gratis toegankelijk.

Bacchus, van Joachim Wtewael aan de Bleekstraat in Utrecht.
Bacchus, van Joachim Wtewael aan de Bleekstraat in Utrecht.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share