Geen categorie

Prachtige paaseieren

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Recensie

Het is nog niet eens kerst, maar het Drents Museum toont alvast een grote collectie paaseieren. Indrukwekkende Russische pronkjuwelen welteverstaan.

Zaaloverzicht. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Door: Evert-Jan Pol

Het museum in Assen staat momenteel voornamelijk in de belangstelling vanwege de grote Malevitsj-expositie, waarover we al eerder schreven. De eierententoonstelling is kleiner, maar niet minder aansprekend. In een sfeervol donker vertrek glinsteren de juwelen de bezoeker tegemoet. De ruimte heeft veel weg van een schatkamer.

Hofjuwelier Karl Fabergé (1846-1920) maakte in 1885 een paasei voor de tsaar en daarmee was een nieuwe trend geboren. Russische rijken gaven elkaar daarna met Pasen een versierd ei. De elite maakte er een sport van deze eieren zo luxueus en extravagant mogelijk uit te laten voeren.

Karl Fabergé, Mikhail Perkhin, Appelbloesem-ei, St. Petersburg 1901, goud, diamanten, nefriet (Russische jade), collectie Liechtensteinisches LandesMuseum, Vaduz (voorheen Collectie Adulf Peter Goop).

 

Het Drents Museum toont de prachtigste voorbeelden. Sommige exemplaren zijn gedetailleerde eivormige schilderijen. Andere vallen op door hun afwijkende uiterlijk. Zoals een zilveren opengewerkt ei, voorzien van roebels. Of een porseleinen reliëfei dat in vier scènes het verhaal van de Kruisweg van Christus verbeeldt. Enkele eieren kunnen open en bevatten religieuze iconen. Heel eenvoudig ogend, maar misschien juist daarom zo mooi is een paasei van grijs graniet van Fabergé.

Onbekende fabriek, Rusland, Paasei van lak met gezicht op de Christus Verlosserkathedraal te Moskou, ca. 1900, gemengde techniek, collectie Liechtensteinisches Landesmuseum, Vaduz (voorheen Collectie Adulf Peter Goop).

Fabergé maakte ook het topstuk van de tentoonstelling, dat om die reden als enig exemplaar een eigen plekje heeft buiten de kamer. Het groene Appelbloesem-ei van Russisch jade is rijkelijk versierd met gouden takken en diamanten bloemen. De Juwelier maakte het voor scheepsmagnaat Aleksander Kelkh, die het aan zijn echtgenote Varvara schonk.

De in totaal 130 eieren komen uit de collectie van het LandesMuseum in Liechtenstein, dat een van ’s werelds grootste verzamelingen Russische eieren bezit. Nog nooit eerder waren deze eieren buiten het vorstendom te zien. En hoogstwaarschijnlijk zal dit ook niet snel meer gebeuren. Het museum wil de juwelen namelijk een vaste plek in de presentatie geven. Voor wie van sprankelende juwelen houdt – of van eieren, of van beide – een goede reden om deze expositie in het Drents Museum niet te passeren.

Kostbare eieren uit het Tsarenrijk – Geloof, Hoop en Liefde, t/m 1 maart 2015 in het Drents Museum, Assen

Waardering: @@@@@@@@@@


Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share