Geen categorie

Twee Lipski’s voor Bonnefantenmuseum

0 0
Read Time:56 Second

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft zijn collectie uitgebreid met twee werken van de Engelse kunstenaar Edward Lipski. Van de Vereniging van Vrienden van het Bonnefantenmuseum (VVB) kreeg het Mother and Child. En zelf kocht het Mystical Vandalism XXII.

Links: Mother and Child, 2016. Rechts: Mystical Vandalism XXII, 2016. Foto’s via Tim van Laere Gallery in Antwerpen.

De sculptuur Mother and Child is een gestalte met menselijke trekken, die associaties oproept met een ritueel voorwerp van aanbidding. “Lipksi modelleerde het in een dubbelzinnig idioom van samensmeltende associaties, dat zich qua belichaming en identiteit lijkt aan te passen aan de huidige omstandigheden”, aldus het museum.

Het werk Mystical Vandalism XXII roept associaties op met prehistorische petrogliefen (rotstekeningen) en hedendaagse graffiti. In de verflaag bracht Lipski krassen aan. De gele tint doet denken aan de kleur van natriumlampen die in veel grote steden dienstdoen als straatverlichting.

Edward Lipski (1966) woont en werkt in Londen. De terugkerende thema’s in zijn oeuvre zijn spiritualiteit en existentieel onbehagen in het menselijk bestaan, en de rituelen waarmee de mens zich daartoe probeert te verhouden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share