Geen categorie

Monumentale schilderijen Hockney volgend jaar voor het eerst in Nederland

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch toont komend voorjaar kunst uit de omvangrijke bedrijfscollectie van Würth. Een van de tentoonstellingszalen is geheel gewijd aan wandvullende landschapsstukken van de Britse kunstenaar David Hockney. Deze schilderijen en nagenoeg alle andere kunstwerken zijn voor de eerste keer in Nederland te zien.

David Hockney, Felled Trees on Woldgate, 2008, olieverf op 2 doeken (152,5 x 122 cm per doek, 152,5 x 244 cm totaal), Sammlung Würth © David Hockney. Foto: Richard Schmidt.

 

Van Hockney (1937) toont het museum onder meer de serie Three Trees near Thixendale. De schilderwerken van drie bomen langs een weg in vier seizoenen bestaan uit meerdere doeken. De vier monumentale landschappen beslaan straks alle wanden in een aparte zaal.

Het museum presenteert de werken van Hockney in het kader van het themajaar Van Gogh 125 jaar inspiratie. Vincent van Gogh is Hockneys grote inspiratiebron. Niet alleen de fascinatie voor de natuur hebben de twee schilders gemeen, ook de schilderstijlen kennen veel parallellen. Dit is te zien in deze recente werken, waarbij Hockney met veel kleur en een losse penseelstreek vorm geeft aan het landschap van North Yorkshire.

Behalve de schilderijen van Hockney omvat de expositie ook werk van kunstenaars als Pablo Picasso, Christo, Max Ernst, Marc Chagall, Jean Tinguely, Edvard Munch, Roy Lichtenstein en Andy Warhol. Samen bieden ze een overzicht van de verschillende stromingen binnen de moderne en hedendaagse kunst. Alle zijn ze afkomstig uit Sammlung Würth, met meer dan 16.000 werken een van Europa’s grootste bedrijfsverzamelingen.

Fernando Botero, Picador, 2002, pastel op papier, 135 x 113 cm, Sammlung Würth.

“Als mensen in aanraking komen met kunst wordt zowel de levenskwaliteit alsook de arbeidskwaliteit vergroot.” Met deze filosofie verzamelde Reinhold Würth, eigenaar van de Duitse fabrikant van bevestigings- en montagematerialen, vanaf de jaren 60 kunst uit de 20 en 21ste eeuw. In eerste instantie liet hij ze in kantoren, kantines en andere werkruimten ophangen. Daarmee wilde hij een inspirerende werkomgeving creëren. De collectie groeide en al snel besloot Würth de kunstwerken ook voor het algemene publiek toegankelijk te maken. Inmiddels heeft het vijftiende Würth-museum zijn deuren geopend. In Nederland bevindt zich Kunstlocatie Würth, in het hoofdkantoor van Würth Nederland in Den Bosch.

Hockney, Picasso, Tinguely en meer hoogtepunten uit de Kunstsammlung Würth, 21 februari t/m 17 mei 2015 in Het Noordbrabants Museum, Den Bosch

Zie ook: Het beste van Würth

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share