Geen categorie

Goed jaar voor musea

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Nieuws

Het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem hebben in 2014 meer bezoekers getrokken dan vooraf verwacht werd. De musea denken dat de teller aan het eind van dit jaar op 155.000 zal staan.

Renaissancezaal in het Frans Hals Museum.

 

De Hallen Haarlem boekt met naar verwachting 47.500 bezoekers het beste resultaat van de afgelopen jaren. Ten opzichte van vorig jaar kwamen ruim tien procent meer bezoekers op de tentoonstellingen aan de Grote Markt af. Het Frans Hals Museum voorziet 106.500 bezoekers in 2014. Daarmee trekt het minder bezoek dan in jubileumjaar 2013, maar wel meer dan in de jaren daarvoor. Sinds het Frans Hals Museum in mei begon met het registreren van buitenlandse bezoekers telde het tot en met november ruim 15.000 toeristen.

Gemeentemuseum Den Haag heeft ook een goed jaar achter de rug. Het werd gevonden door een recordaantal bezoekers. De teller staat op ruim een half miljoen. Dit is mede te danken aan de succesvolle Mark Rothkotentoonstelling. Deze werd overweldigend ontvangen in zowel de Nederlandse als internationale media. “Das Wunder von Den Haag”, kopte het gerenommeerde Duitse kunsttijdschrift Art bijvoorbeeld.

Ook andere musea laten weten tevreden zijn over het bezoekersaantal. Het Mauritshuis in Den Haag verwacht het jaar af te sluiten met 322.000 bezoekers sinds de heropening van het museum eind juni. Galerij Prins Willem V, waar 150 oude meesters uit de collectie van het Mauritshuis hangen, trekt 29.000 bezoekers in 2014. Ook deze cijfers overtreffen de verwachtingen.

Trap in het Drents Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Het Drents Museum hoopte dit jaar 150.000 bezoekers te mogen ontvangen en dat lijkt te lukken. Grote publiekstrekkers waren het afgelopen jaar de tentoonstellingen Mummies – Overleven na de dood, Daniel Lohues – Hier kom ik weg, Kazimir Malevich – De jaren van de figuratie en Kostbare eieren uit het Tsarenrijk. Ook Het Grootste Poppenhuis van Nederland, dat het museum als onderdeel van de vaste presentatie lanceerde, bleek een voltreffer.

Fotografiemuseum Foam in Amsterdam zag het bezoekersaantal ook stijgen. Dit jaar kreeg het bijna 200.000 bezoekers over de vloer. Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam mocht zich zelfs verheugen op het grootste aantal bezoekers sinds de opening in 2007. Het ontving er ruim 80.000.

Eerder deze week maakte het Rijksmuseum bekend dat het dit jaar 2,5 miljoen bezoekers mocht ontvangen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share