Geen categorie

Prijs voor kunstenaars met beperking

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Nieuws

Derk Wessels is dit jaar de winnaar van de eerste prijs van de Special Award, de driejaarlijkse wedstrijd voor kunstenaars met een beperking. De winnaar werd bekendgemaakt in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Daar is nu ook een tentoonstelling te zien met werk van de 39 genomineerde kunstenaars.

De prijswinnaars in Museum Jan van der Togt.
De prijswinnaars in Museum Jan van der Togt.

 

De dwingende directheid en dramatiek in de tekeningen van Wessels (1977) maakten veel indruk op de jury, evenals zijn sterke gevoel voor vorm en compositie. De figuren zijn met trefzekere lijnen neergezet en het contrast tussen de voorstelling en de tussenruimtes is zeer effectief gebruikt, aldus de jury. Wessels: “Ik had niet verwacht dat ik zou winnen, maar ik vind het écht leuk!”

De tweede prijs is voor Gijs Ambrosius, die op een plat vlak een complexe ruimte weet te scheppen waar de beschouwer geen greep op krijgt. Op de vraag waarom hij bijna geen kleur in zijn werk gebruikt, antwoordt hij: “Kleuren overvallen mij, daarom kies ik ervoor grijstonen als kleur te benaderen”.

De keramiek van Joke van Rede Spies, de winnaar van de derde prijs, viel de jury vooral op vanwege de sprankelende en speelse humor. Ook het werk van Hendrik Frankena, aan wie de jong talent-prijs werd toegekend, getuigt van een eigenzinnige humor. Frankema onthulde dat het schilderij Bolke geïnspireerd is door een weggelopen poes.

Karen Koeslag (een van de genomineerde kunstenaars), De kwallen, 2012, acryl op doek.
Karen Koeslag (een van de genomineerde kunstenaars), De kwallen, 2012, acryl op doek.

 

De winnaars van de Special Award 2015 ontvangen een geldbedrag in de vorm van een stipendium, bedoeld voor verdere ontwikkeling van hun kunstenaarschap. De jury kende ook vier eervolle vermeldingen toe, en wel aan Marcella Campfens, Jefke Dijkstra, Moniek Hendriks en Eddy Tijink.

Katten uit 2014, van Derk Wessels (potlood op papier).
Katten uit 2014, van Derk Wessels (potlood op papier).

Het woord is nu aan het publiek. Nog tot en met 20 november kan dat via de website www.specialaward.nl stemmen voor de publieksprijs. Op zondagmiddag 29 november wordt deze prijs uitgereikt in Museum Jan van der Togt.

Special Award 2015, t/m 6 december in Museum Jan van der Togt, Amstelveen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share