Geen categorie

Kabinet steunt aankoop Rembrandts

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Nieuws

Minister Bussemaker van Cultuur heeft goede hoop dat de aankoop van de twee Rembrandts die het Rijksmuseum graag wil hebben, doorgaat. Het kabinet is bereid met 80 miljoen euro bij te springen. De overige 80 miljoen moet het museum zelf bijeenbrengen. Dat zei de minister vanochtend op NPO Radio 1.

Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634. Foto’s: Wikipedia.
Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634. Foto’s: Wikipedia.

 

De schilderijen waar het om gaat zijn de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634. De huidige eigenaar, de Franse familie Rothschild heeft de werken op de markt gebracht.

De regering vindt het belangrijk dat ze terug naar Nederland komen. “Dit zijn werken die als ze nu niet gekocht worden, grote kans hebben dat ze door een rijke oliesjeik worden aangeschaft”, aldus Bussemaker. “En dan verdwijnen ze voor altijd uit Nederland. Het is nu of nooit.”

Het Rijksmuseum liet aan NPO Radio 1 weten het “fantastisch” te vinden dat het kabinet meewerkt om de aankoop mogelijk te maken. Het museum zelf zet zich in om zijn deel van het aankoopbedrag te verzamelen. Afgelopen week sprak het daarom met verschillende particulieren. En Vereniging Rembrandt stelt een bijdrage in het vooruitzicht.

Volgens de minister is de kans groot dat de aankoop slaagt. Als de Rembrandts inderdaad naar Nederland komen, wil ze dat iedereen ervan kan genieten. Ze maken dan, als het aan haar ligt, een rondreis door het land.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share