Geen categorie

Gemeentemuseum brengt ode aan mode

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Nieuws / Expositie

Gemeentemuseum Den Haag brengt in zijn nieuwste tentoonstelling een ode aan de Nederlandse mode. Een groot deel van de getoonde objecten komt uit de eigen modecollectie, een van de belangrijkste ter wereld. Nooit eerder was er in Nederland zo’n groot overzicht van de Nederlandse modegeschiedenis te zien.

Berry Brun, Mini-jurk (zgn. Shift-model), 1965/66, Terleka (kunststof). Foto: Sabrina Bongiovanni, Art direction: Maarten Spruyt, Productie: Gemeentemuseum Den Haag.
Berry Brun, Mini-jurk (zgn. Shift-model), 1965/66, Terleka (kunststof). Foto: Sabrina Bongiovanni, Art direction: Maarten Spruyt, Productie: Gemeentemuseum Den Haag.

 

De expositie kijkt naar het heden, maar duikt ook de geschiedenis in. En komt in de jaren 20 Joan Praetorius tegen. Kenners roemden zijn ontwerpen om de “schoone lijn”, en ook om de “Hollandsche eenvoud en degelijkheid”.

Praetorius volgde nog de Parijse coutur, maar na de Tweede Wereldoorlog kwam een generatie Nederlandse ontwerpers op die zich losmaakte van Parijs. Ontwerpers als Max Heymans, Dick Holthaus, Frans Molenaar, Fong Leng en Frank Govers ontwikkelden hun eigen signatuur met veel zwart-wit, oog voor lijn en vorm, maar ook explosies van kleur en eigenzinnigheid.

Kamphuis & Govers, ensemble, 1962. Archief Frank Govers @ Gemeentemuseum Den Haag.
Kamphuis & Govers, ensemble, 1962. Archief Frank Govers @ Gemeentemuseum Den Haag.

Later zetten collega’s als Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau Nederland op de kaart als eigenzinnig modeland. Taminiau met onder meer de jurk die koningin Máxima droeg tijdens de inhuldigingsceremonie. En Viktor & Rolf met hun vaak extravagante ontwerpen. Ze komen voorbij op Ode aan de Nederlandse mode, met meer dan honderd creaties uit de Nederlandse modegeschiedenis van 1900 tot 2015.

Ode aan de Nederlandse mode, 19 september 2015 t/m 7  februari 2016 in Gemeentemuseum Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share