Geen categorie

Kunstwerk van de week: Bremer stadsmuzikanten

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Kunst is er in verschillende vormen: schilderijen, beelden, installaties, om er maar enkele te noemen. Het ene werk verdwijnt snel weer uit de herinnering, het andere blijft je bij. In deze nieuwe zomerserie beschrijven we elke week één bijzonder kunstwerk in een museale collectie. Deze week: Maurizio Cattelans versie van de Bremer stadsmuzikanten in Kunsthalle Bremen.

Maurizio Cattelan, Love Saves Life, uit 1995, Kunsthalle Bremen.

Wie Bremen zegt, zegt Bremer Stadsmuzikanten, het beroemde sprookje dat de Gebroeders Grimm ooit optekenden. Het verhaal gaat over een ezel, hond, kat en haan, die samen een opmerkelijk orkest vormen. In de Noord-Duitse stad willen ze hun muzikale talenten tentoonspreiden.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Sinds 1953 staat er in het centrum van Bremen, naast het stadhuis, een bronzen standbeeld van de vier muzikanten. Op de rug van de ezel staat de hond, die op zijn beurt de kat meetorst. De haan tenslotte, staat weer op het poezenbeest. Maker van het beeld is de Duitse kunstenaar Gerhard Marcks (1889-1981), naar wie in de stad een museum is vernoemd: het Gerhard-Marcks-Haus.

Toeval of niet, maar de directe buurman, Kunsthalle Bremen, heeft een variant op dit beeld in de collectie. Het vertoont vele gelijkenissen met de sculptuur op het marktplein, met toch één belangrijk verschil: de dieren zijn ditmaal echt. Niet langer in leven, maar wel echt.

Gerhard Marcks, beeld van de Bremer Stadsmuzikanten in het centrum van Bremen.

Deze versie, Love Saves Life, uit 1995, is een creatie van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan (1960). Twee jaar later maakte hij ook hier weer een variant op, in de vorm van de groep opgebouwd uit dierenskeletten. Dit werk, Love Lasts Forever, staat in Kunsthalle Bremen tegenover de al eerder genoemde installatie.

Love Saves Lifes is een fascinerend kunstwerk. Opgezette dieren zijn op zichzelf enigszins luguber, maar in deze context krijgen ze een vriendelijk karakter. En opmerkelijk genoeg weet Cattelan met dode dieren het bekende sprookje over de muzikanten tot leven te brengen.

Cattelan werkt wel vaker met opgezette dieren. Zo maakte hij in 2007 een installatie met vijf paarden hangend aan een muur, met hun hoofden in gaten. Een andere installatie bevat een eekhoorn, die zogenaamd zelfmoord had gepleegd. Het grote publiek in Nederland kent hem vooral van de inbreker die via een gat in de vloer een zaal van Museum Boijmans Van Beuningen tracht te betreden.

Wat: Love Saves Life (1995)

Waar: Kunsthalle Bremen, Bremen, Duitsland

Wie maakte ze: Maurizio Cattelan

Meer kunstwerken in deze serie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share