Geen categorie

Gestolen schilderijen na 43 jaar terug bij museum

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Nieuws

Vijf schilderijen, die in 1972 werden ontvreemd uit het toenmalige buitendepot van het Amsterdam Museum en het Stedelijk Museum, zijn teruggevonden en teruggekeerd in de collectie van de stad Amsterdam. In totaal werden destijds 49 schilderijen meegenomen, waarvan er in eerdere jaren al 31 zijn getraceerd. De ontdekking van de vijf schilderijen werd gedaan in de Britse plaats Lewes.

Emile Eisman-Semenowsky, Het rustende model, 1892.
Emile Eisman-Semenowsky, Het rustende model, 1892.

 

“We zijn verheugd dat deze kunstwerken na 43 jaar zijn teruggekeerd naar het Amsterdam Museum”, vertelt directeur Paul Spies. “Het is een unicum dat werken na zo’n lange tijd worden teruggevonden.”

 

De teruggevonden schilderijen zijn Een harpspeelster, van de Belgische schilder Charles van Beveren, Fluitspeler met schapen, van Frederik Hendrik Kaemmerer, De dood van generaal Hans Willem van Aylva, van Charles Rochussen, Het rustende model, van de Frans-Poolse kunstenaar Emile Eisman Semenowsky en Een zittende page met een hondje, van de Belgische schilder Florent Willems.

Hendrik Kaemmerer, Fluitspeler met schapen, Frederik, 1854.
Hendrik Kaemmerer, Fluitspeler met schapen, Frederik, 1854.

De werken doken op bij het veilinghuis Gorringes in Lewes. Ze werden aangeboden door een particulier die, zo is gebleken, niet op de hoogte was van de herkomst. Het veilinghuis onderzocht de schilderijen, waardoor de geschiedenis aan het licht kwam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share