Geen categorie

Werk Van Gogh nu ook ‘zichtbaar’ voor blinden

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Nieuws

Blinden en slechtzienden kunnen het werk van Vincent van Gogh nu ook ervaren. Gisteren startte in het Van Gogh Museum speciaal voor hen het programma Van Gogh op gevoel. Dit is een interactieve rondleiding met een aanraaksessie waarin een beroep wordt gedaan op verschillende zintuigen.

Foto: Nina Albada Jelgersma.

 

Vijf keer per jaar nemen speciaal getrainde rondleiders de bezoekers mee door het museum, waar ze het verhaal van Van Gogh toelichten aan de hand van zijn schilderijen uit de vaste collectie. In een speciaal ingericht atelier vindt vervolgens een aanraaksessie plaats. Dankzij onder meer vereenvoudigde reliëfkaarten en een maquette van De slaapkamer wordt het werk van Van Gogh letterlijk tastbaar. Ook worden de zintuigen geprikkeld met bijvoorbeeld de geur van lavendel uit Zuid-Frankrijk en voorgelezen briefcitaten van Van Gogh.

Centraal in de aanraaksessie staan de Van Gogh Museum Relievos: 3D-reproducties van Van Goghs schilderijen. Deze zijn al in een eerder stadium ontwikkeld door het museum en bleken zeer geschikt om in te zetten voor dit programma. Van Gogh staat immers bekend om zijn dikke en expressieve verftoets. De Relievos bieden de blinde en slechtziende bezoekers nu de mogelijkheid zijn schilderijen te ervaren door te voelen.

Een van de voornaamste doelen van het Van Gogh Museum is het toegankelijk maken van de kunst en het leven van Vincent van Gogh voor zoveel mogelijk mensen. Van Gogh op gevoel is hierin een belangrijke stap. Het project is mede tot stand gekomen met steun van het Oogfonds.

Een van de bezoekers die gisteren het werk van Van Gogh mocht voelen, was Robert. “Ik was wel eerder geweest in het Van Gogh Museum, maar dan beleefde voornamelijk de rest van de familie het en dan hang je er een beetje bij. Ik had nu het gevoel ook mee te doen en dat is leuk want zo beleef je het museum meer.”

Van Gogh op gevoel vindt jaar nog plaats op de zaterdagen 2 mei, 6 juni (volgeboekt), 5 september en 12 december, steeds van 10.30 tot 12.30 uur. Aanmelden kan via (020) 570 59 07 of vangoghopgevoel@vangoghmuseum.nl. Kosten zijn € 15, inclusief  museumentree. De begeleider heeft gratis toegang.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share