Geen categorie

Dordrechts Museum koopt schilderij voor tweede keer

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Nieuws

Het Dordrechts Museum heeft voor de tweede keer hetzelfde schilderij van Jacob Cuyp aangekocht. Het raakte Herderin met kind in een landschap eerder kwijt nadat bleek dat het om door nazi’s geroofde kunst ging. Het museum gaf het terug aan de erven van de joodse verzamelaar Jacques Hedeman en kocht het ook weer van hen. De koop is alweer enige tijd geleden gesloten, maar werd pas vandaag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de publicatie Museale Verwervingen vanaf 1933.

Jacob Cuyp (1594-1652), Herderin met kind in een landschap, collectie Dordrechts Museum.

 

Deze publicatie (pdf) gaat over het onderzoek naar de aanwezigheid van roofkunst in openbaar bezit. Er deden 162 musea mee aan het onderzoek. Daaruit bleek dat 139 objecten van 41 verschillende musea mogelijk in de oorlog geroofd waren. Bij 78 objecten is nog onzeker aan wie het object toebehoorde en of het inderdaad om roof of onvrijwillig bezitsverlies gaat. Van 61 objecten is bekend aan wie het oorspronkelijk toebehoorde.

Het Dordrechts Museum kocht het schilderij van Cuyp de eerste keer in 2002 voor 76.000 euro. Toen wist het museum niet dat Hedeman het ooit gedwongen heeft moeten afstaan aan de nazi’s. Toen dat duidelijk werd, gaf het museum het aan diens nazaten. Omdat Jacob Cuyp (1594-1652) een belangrijke Dordtse schilder was, wilde het museum het graag terug en heeft het het opnieuw aangekocht. Hoeveel het museum ditmaal betaald heeft, maakt het niet bekend.

Het schilderij is te zien in de Cuypzaal van het Dordrechts Museum. Daar hangt het naast werken van onder anderen zijn zoon Aelbert Cuyp.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share