Geen categorie

Fotograaf Vivian Maier: pas beroemd na haar dood

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Recensie

Wie nu op Google naar Vivian Maier zoekt, krijgt ruim 2 miljoen resultaten. Toen regisseur John Maloof de naam enkele jaren geleden intikte in de zoekmachine vond hij helemaal niets. Het is aan hem te danken dat Maier de geschiedenis ingaat als een briljant fotograaf.

Door: Evert-Jan Pol

New York NY 1953 C Vivian Maier Maloof Collection courtesy Howard Greenberg Gallery New York.

 

Op een veiling kocht Maloof een grote doos, gevuld met negatieven. Hij kende de naam van de fotograaf: Vivian Maier. Maar verder wist hij niets over deze mysterieuze vrouw, die ruim 150.000 foto’s naliet. Hij ging op onderzoek uit en maakte een documentaire over haar en haar liefde voor fotografie.

Uit de film komt een opmerkelijke dame naar voren, die graag met een Frans accent sprak. Hoewel ze was geboren en getogen in New York. Maier (1926-2009) was een excentrieke verschijning met hoedje, lange jurk, wollen jas, herenschoenen en camera om haar nek. Ze ging nergens heen zonder haar fototoestel en legde alles vast. De professionele kinderoppas documenteerde het leven in grote Amerikaanse steden als New York en Chicago.

Uit de film Op zoek naar Vivian Maier blijkt dat ze zelf graag wilde dat haar foto’s een groot publiek kregen, maar daar is het tijdens haar leven nooit van gekomen. Tot Maloof na haar overlijden op haar pad kwam. Dankzij zijn inspanningen verovert haar werk nu de wereld. Fotografiemuseum Foam in Amsterdam toont momenteel een kleine (had groter mogen zijn), maar zeer fraaie selectie.

New York, 10 September 1955 C Vivian Maier Maloof Collection Courtesy Howard Greenberg Gallery New York.

De afbeeldingen maken duidelijk dat de amateurfotograaf veel talent had. Ze koos voor interessante composities en invalshoeken en was niet zelden op de juiste plek op het juiste moment. Haar foto’s kunnen zich zonder moeite meten met die van beroemde collega’s. Maier had bij leven een beroemd fotograaf kunnen worden, maar werd dat pas na haar dood.

Vivian Maier – Street Photographer, t/m 1 februari 2015 in Foam, Amsterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share