Geen categorie

Lakenhal maakt zich op voor restauratie en nieuwbouw

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Nieuws

Museum De Lakenhal in Leiden sluit het jaar succesvol af. Het ontving ruim 65.000 bezoekers die het museum gemiddeld waardeerden met een 8. Het komende jaar staat in het teken van restauratie en nieuwbouw en dus tijdelijke sluiting.

Museum De lakenhal, Leiden. Foto: Marc de Haan.

 

Halverwege 2015 sluit De Lakenhal, met de verwachting in het najaar van 2017 weer te openen. Het museum is gevestigd in de zeventiende-eeuwse lakenhal van Leiden. In de komende jaren wordt het uitgebreid. Het ontwerp van de nieuwbouwvleugel is een hedendaagse interpretatie van de baksteenarchitectuur van het huidige museumcomplex. Het museum werd twee keer eerder uitgebreid: in 1890 en in 1921.

De vier afzonderlijke gebouwdelen worden op een vanzelfsprekende manier met elkaar verbonden via een centraal binnenhof, dat ontstaat door de historische Achterplaets van de oude Laecken-Halle te heropenen. Deze Achterplaets staat in directe verbinding met de historische entree van het museum. In de nieuwbouw worden twee tentoonstellingszalen toegevoegd met natuurlijk bovenlicht en uitzicht op de stad.

Impressie nieuwbouw achtergevel, door Happel Cornelisse Verhoeven.

 

“Met dit ontwerp kan Museum De Lakenhal de toekomst in”, aldus museumdirecteur Meta Knol. “Het ontwerp verbindt heden en verleden op intelligente wijze, met een eigentijds en eigenzinnig resultaat dat uitstekend bij het museum past.’

Het museum blijft ook na de sluiting volop zichtbaar met deelcollecties op locatie. Zo verhuist het drieluik Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden uit omstreeks 1526 in het najaar tijdelijk naar het Rijksmuseum waar het een plek krijgt in de Eregalerij. Het Mauritshuis, het Rembrandthuis en het Dordrechts Museum nemen ook delen van de collectie op.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share