Geen categorie

Langs de Muur

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Recensie

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Bijna exact twee jaar geleden liep ik langs beschilderde overblijfselen ervan. De East Side Gallery in de Duitse hoofdstad is een bijzonder openluchtmuseum op een beladen plek.

Door: Evert-Jan Pol

Schamil Gimajew, Worlds People-Wir sind ein Volk (detail). Foto: Evert-Jan Pol.

 

Pas toen ik in Berlijn was, ontdekte ik het bestaan van de East Side Gallery. Ik wist niet beter dan dat de hele Berlijnse Muur verdwenen was. In stadsdeel Friedrichshain, in het oosten, staat echter nog 1,3 kilometer aan Muur overeind. Maar tegenwoordig mag iedereen deze van beide kanten aanschouwen. En velen doen dat, het hele jaar door. Wat tot een kwart eeuw geleden een belemmering was, is nu een prachtig kunstwerk.

Of eigenlijk bestaat de Muur uit zo’n 100 kunstwerken, gemaakt door ruim 100 kunstenaars uit 21 landen. In februari 1990, enkele maanden na de val, begonnen ze aan hun klus. In november 1991 startte dit deel van de Muur een nieuw leven als East Side Gallery, het langste openluchtmuseum ter wereld.

Brigida Böttcher, Flora geht. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Vermoedelijk is het ook het best bezochte ‘museum’ ter wereld. Massa’s toeristen wandelen erlangs, keer op keer stoppend om weer een ander kunstwerk te fotograferen. Ik was een van hen en keek mijn ogen uit, maar had ook een dubbel gevoel. Ik realiseerde me goed waar ik liep, en dat ik de vrijheid had me aan beide zijden van de Muur te begeven.

Birgit Kinder, Test The Best (Test The Rest) (detail) Foto: Evert-Jan Pol.

Toen ik vorig jaar las dat de gemeente van Berlijn enkele stukken van de muur had laten weghalen om plaats te maken voor luxe appartementen, kon ik dan ook niet anders dan me opwinden. Sloop van (delen van) de East Side Gallery is niet alleen jammer, maar ook volstrekt schandalig. En niet alleen omdat er dan mooie kunst verdwijnt. Dit lange kunstwerk moet intact blijven, omdat nooit mag worden vergeten dat Oost en West-Europa ooit werden gescheiden.

East Side Gallery, dagelijks en gehele dag gratis toegankelijk aan de Mühlenstraße in Berlijn, Duitsland

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share