Geen categorie

Rembrandthuis toont stadsgezichten Amsterdam

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Ter gelegenheid van de viering van het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachten toont Museum Het Rembrandthuis vanaf 26 januari 2013 een selectie tekeningen met gezichten van Amsterdam. De bladen zijn afkomstig uit het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap (KOG). Het is voor het eerst in bijna een halve eeuw dat ze weer te zien zijn.

Johannes Schouten (1716-1792), De Keizersgracht bij de Leliegracht met de Westerkerk, pen in bruin, penseel in kleur, 208 x 320 mm.

Sinds de zeventiende eeuw hebben talloze tekenaars Amsterdam in beeld gebracht. In de achttiende eeuw deden ze dit in zorgvuldig uitgevoerde, kleurrijke stadsgezichten waarin de zon altijd lijkt te schijnen. De bezoeker van de tentoonstelling wordt meegenomen van de stadsrand, met gezichten op de singels rondom de wallen, naar het centrum, met gezichten op de Amstel en de grachtengordel.

De tekeningen laten zien hoe de stad er vroeger uitzag en (hoewel vaak nog herkenbaar) hoe er op sommige plaatsen inmiddels wel wat is veranderd. Bij de tentoonstelling verschijnt een boek waarin alle tekeningen worden afgebeeld, met daarnaast een foto van de huidige situatie.

Langs Amsterdamse Grachten, 26 januari t/m 26 mei 2013 in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share